Det är den upprepat kritiserade huvudmannnen för Römosseskolorna i Göteborg, Föreningen Framstegsskolan, som får sitt tillstånd att driva skola återkallat på onsdagen.
Framstegsskolan har drivit tre skolor i Göteborg: Römosseskolan, Lilla Römosseskolan och Römosseskolan i Agnesberg. Huvudmannen förlorar även tillståndet för Römosseskolan Borås, som inte är i drift.
Omkring 600 elever i Göteborg berörs.
– De kommer ju få chansen att önska nya skolplaceringar, och vi kommer se till att de får placeringar på nya kommunala skolor inom tio dagar. Skolorna som tar emot elever kommer ha extra resurser avsatta i form av lärarstöd och elevhälsan, säger Axel Darvik (L), grundskolenämndens ordförande i Göteborg.
Olämpliga
Orsaken till att Framstegsskolan stoppas är att fyra av de fem styrelseledamöterna bedöms som olämpliga. Under åren 2017–2021 har de inte gjort sitt jobb, det vill säga haft kontroll över ekonomin och verksamheten. Det som framkommit har "på ett grundläggande sätt rubbat förtroendet för Föreningen och dess företrädare", skriver Skolinspektionen i beslutet.
Enligt Skolinspektionens beslut har "mångmiljonbelopp" betalats ut via bluffakturor – pengar som enligt Skatteverket gått till Somalia och en tidigare skolchef.
Detta har kunnat ske utan att styrelsen satt ned foten. När Skolinspektionen efterfrågat handlingar eller upplysningar har svar dröjt, ibland i månader. Oklarheterna ledde till att Göteborgs kommun inte betalade ut skolpeng. Två personer med koppling till skolorna har också åtalats för ekobrott.
Skolorna har muslimsk inriktning och verksamheten har fått kritik av Skolinspektionen tidigare. Kritiken har bland annat gällt stora brister i undervisningen, religiös påverkan och dålig studiero.
Ideologisk grund
Axel Darvik gläds åt att huvudmannen nu stoppas.
– Sedan är jag besviken att det tagit så lång tid att komma till det här beslutet. Skolan har varit öppen i över 20 år och vi vet att det har varit ett antal missförhållanden på den här skolan och den stängs ju nu på grund av ekonomiska oegentligheter, inte på grund av den ideologiska grund som skolan har som faktiskt handlar om att segregera det svenska samhället.
TT: Vad är det för ideologisk grund menar du?
– Flera av de som står bakom skolorna och andra verksamheter kopplade dit är i sin tur del av det Muslimska brödraskapet. De har som uttalat politiskt mål att muslimer i Europa inte ska bli en del av samhället, utan att de ska bilda islamistiska enklaver med sharialagar och så vidare. Det är djupt problematiskt.
"Chockerande"
Utbildningsminister Anna Ekström (S) sammanfattar Skolinspektionens beslut som "chockerande läsning".
– Det kan inte vara en mänsklig rättighet att driva skola. Samhället måste ha kontroll på vilka som gör det, säger hon och påpekar att det var den S-ledda regeringen som införde den ägar- och ledningsprövning som gäller sedan 2019.
Men fortfarande kan en skola, eller en skolhuvudman, få kritik upprepade gånger utan att det i sig är grund för ett indraget tillstånd. En proposition om skärpta bestämmelser väntas i november.
– Jag utgår från att riksdagen säger ja till det förslaget, säger Anna Ekström.
Skolinspektionens beslut kan överklagas.