Fukt, mögel och hot bakom skyddsstopp pÄ skolor

Att skyddsstoppa arbetet pĂ„ en skola, som i Kiruna nyligen, Ă€r ovanligt – men inte unikt. Bland annat hot, smittrisk, mögel och radon har lett till i snitt sju skyddsstopp per Ă„r inom utbildningssektorn, visar statistik frĂ„n Arbetsmiljöverket.

Flera skolor skyddsstoppas varje Är. Hot, vÄld, mögel och radon kan vara nÄgra av orsakerna. Arkivbild.

Flera skolor skyddsstoppas varje Är. Hot, vÄld, mögel och radon kan vara nÄgra av orsakerna. Arkivbild.

Foto: Jessica Gow/TT

Utbildning2022-09-24 09:43

Skyddsstopp, eller skyddsombudsstopp, Àr en kraftfull ÄtgÀrd vid akuta situationer pÄ en arbetsplats. Det krÀvs att det finns en "omedelbar och allvarlig fara för arbetstagares liv eller hÀlsa" för att skyddsombudet ska ha rÀtt att stoppa arbetet.

NÀr mellanstadiet pÄ Nya Raketskolan i Kiruna skyddsstoppades förra veckan motiverades det med underbemanning och en orimlig arbetsbörda pÄ lÀrarna i tjÀnst.

Och det var inte första gÄngen det drogs i nödbromsen i Kiruna kommuns skolverksamhet.

Virus och mögel

NÄgra dagar före jul 2020 beslutades om skyddstopp pÄ samma skola, med motivering att lÀrarna satt trÄngt i sina arbetsrum och dÀrmed riskerade att smittas av coronaviruset. Stoppet blev kortvarigt, men ledde till att lÀrarna fick arbeta hemifrÄn.

I maj i Är stÀngdes ett klassrum pÄ gymnasieskolan Hjalmar Lundbohmsskolan pÄ grund av misstÀnkt svartmögel. Och denna hösttermin var det alltsÄ dags igen. En slump eller ett tecken pÄ större problem?

– Det Ă€r nog bĂ„de och. Alla branscher i Kiruna skriker efter arbetskraft. Det har varit rĂ€tt stor personalomsĂ€ttning i kommunen, sĂ„ vi har tappat mycket kompetens och erfarenhet vilket skapat brist i kontinuitet och stabilitet. Vi flyttar staden och förra hösten, mitt under pandemin, genomförde kommunen en stor skolstrukturförĂ€ndring, trots protester frĂ„n lĂ€rare och förĂ€ldrar. Det Ă€r mycket som spelar in, sĂ€ger LĂ€rarförbundets huvudskyddsombud Carina Lidberg.

Mest grundskola

Tidigare i Är har det lagts minst fem andra skyddsstopp inom utbildningssektorn, visar Arbetsmiljöverkets statistik. Det var det antal som registrerats fram till och med sista juni.

Under de senaste sju Ă„ren, alltsĂ„ 2015–2021, lades det totalt 48 skyddsstopp inom utbildningssektorn. Det ger ett snitt pĂ„ nĂ€ra sju stopp per Ă„r.

TT:s genomgÄng av statistiken för 2019 och fram till halvÄrsskiftet i Är visar att de allra flesta stoppen har gÀllt grundskolor, men att Àven gymnasie- och förskolor berörts. Ett par fall gÀller studieförbund respektive universitet. Fallen Àr spridda över hela landet.

SÄ vilka brister har det handlat om? Coronapandemin har, av förklarliga skÀl, gjort avtryck. NÀstan hÀlften av fallen frÄn och med 2019 har gÀllt smittrisk. NÀst vanligaste anledningen till skyddsstopp har varit brister i den fysiska arbetsmiljön, som hög radonhalt, fukt eller mögel. Tre fall har gÀllt hot eller vÄld och ett par fall har gÀllt bristande bemanning/arbetsbelastning. Det har alltsÄ varit relativt ovanligt att skyddsstopp lÀggs dÀrför att skolan Àr underbemannad.

VĂ„rden toppar

Totalt sett, alla branscher inrĂ€knade, har det lagts 693 skyddstopp Ă„ren 2015–2021, med en tydlig puckel pandemiĂ„ret 2020. I sĂ€rklass flest har lagts inom vĂ„rd och omsorg, dĂ€refter i byggbranschen. Utbildning Ă€r den femte största sektorn vad gĂ€ller antalet skyddsstopp.

– Vi Ă€r inte speciellt förvĂ„nade, för utifrĂ„n statistik och egna erfarenheter vet vi att utbildningssektorn legat högt vad gĂ€ller arbetsrelaterad ohĂ€lsa, sĂ€ger Kristian Hansson, sakkunnig i skola och utbildning vid Arbetsmiljöverket.

Andra signaler om tuff arbetsmiljö i skolan Àr att incidentrapporterna dÀrifrÄn ökat, likasÄ sjukskrivningar pÄ grund av hot och vÄld.

– Det handlar ofta om situationer som gĂ„r överstyr mellan lĂ€rare och elev. VuxenvĂ€rlden förlorar kontrollen, vilket utmynnar i verbala hot eller slag, sparkar eller bett. Men Ă€ven hot frĂ„n förĂ€ldrar förekommer och ökar, sĂ€ger Kristian Hansson.

NÀr beslut om skyddsstopp tas Àr det ett tecken pÄ att samverkan pÄ arbetsplatsen inte fungerar, fortsÀtter han.

– Men nĂ€r man haft skyddsstopp brukar det leda till processer, att man sĂ€tter fokus pĂ„ arbetsmiljöarbetet, sĂ€ger Kristian Hansson.

Tyst frÄn politiken

Carina Lidberg i Kiruna understryker att samverkan med kommunens tjÀnstemÀn, rektor och lÀrare fungerat utmÀrkt i samband med det senaste skyddsstoppet.

– DĂ€remot har det varit vĂ€ldigt tyst frĂ„n politiken, bĂ„de frĂ„n de styrande och oppositionen. Jag önskar verkligen att politikerna framöver stöttar tjĂ€nstemĂ€nnen i den lĂ„ngsiktiga handlingsplanen som behövs, sĂ€ger Carina Lidberg.

Skyddsstoppet vid Nya Raketskolan var speciellt pÄ sÄ sÀtt att hela mellanstadiet berördes och 220 elever fick stanna hemma. Men Carina Lidberg ser inte att hon hade kunnat göra pÄ nÄgot annat sÀtt. Och hon hoppas att signalen gÄtt fram.

– Jag hade rĂ€knat med publicitet lokalt och kanske regionalt, men inte att det skulle bli en riksnyhet. Men jag kĂ€nner Ă€ndĂ„ att det kanske har ett signalvĂ€rde, ut till alla kommuner och alla politiker att lĂ€get Ă€r akut pĂ„ mĂ„nga stĂ€llen vad gĂ€ller lĂ€rarbehörighet och arbetsmiljö. Kanske har jag satt en boll i rullning.

Flest skyddsstopp görs inom vÄrd och omsorg. Utbildningssektorn Àr den femte största vad gÀller antal skyddsstopp.
Flest skyddsstopp görs inom vÄrd och omsorg. Utbildningssektorn Àr den femte största vad gÀller antal skyddsstopp.
Fakta: Skyddsombudsstopp

Enligt Arbetsmiljölagen (6 kap 7§) kan ett skyddsombud bestÀmma att ett arbete ska avbrytas, dÀrför att ett visst arbete bedöms innebÀra omedelbar och allvarligt fara för arbetstagares liv eller hÀlsa.

Vad som utgör fara för liv eller hÀlsa bedöms frÄn fall till fall. Ett par exempel: Arbete pÄ hög höjd utan fallskydd, eller arbete med en utÄtagerande elev utan sÀkerhetsÄtgÀrder av nÄgot slag.

Om arbetsgivaren accepterar stoppet och hÄller med om att det finns en fara blir Arbetsmiljöverket inte inblandat. Arbetet Äterupptas nÀr skyddsombud och arbetsgivare Àr överens om att risken Àr undanröjd.

Om arbetsgivaren inte godtar stoppet vÀnder denne sig till Arbetsmiljöverket och begÀr en prövning. Efter inspektion beslutar myndigheten om att antingen hÀva eller faststÀlla stoppet.

KÀlla: Arbetsmiljöverket

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!