Granskning: Kina sprider världsbild i läromedel

Flera svenska kommuner använder läroböcker med kopplingar till den kinesiska staten – och som förmedlar kommunistpartiets världsbild. Det rapporterar TV4:s Kalla fakta, som har granskat läromaterial i kinesiska.

Kalla fakta har gått igenom läroböcker som används av svenska kommuner. Arkivbild.

Kalla fakta har gått igenom läroböcker som används av svenska kommuner. Arkivbild.

Foto: Maja Suslin/TT

Utbildning2023-09-25 16:18

Läroböckerna används i huvudsak för modersmålsundervisning i mandarin och kantonesiska, och riktar sig bland annat till barn. Kalla fakta har granskat fem bokserier där totalt 56 böcker ingår, och minst tre av serierna har tagits fram på uppdrag av det kinesiska kommunistpartiet.

Bokserierna har i varierande omfattning använts i 19 av 20 granskade kommuner, och har enligt TV4 kopplingar till en avdelning inom kommunistpartiet som bedriver påverkansoperationer utomlands under termen "enhetsfronten".

I böckerna har bland annat kartor använts, som knyter Taiwan till Fastlandskina och som använder de kinesiska gränsdragningarna i Sydkinesiska havet. Provinsen Xinjiang beskrivs som ett paradis där folket "sjunger sånger om sitt lycksaliga liv", trots flera rapporter om övergrepp mot Uigurer i provinsen. Enligt Kalla fakta finns därtill exempel på hur Kina framställs som en demokrati i läromaterialet.

– Det är ett sätt att påverka, organisera och i vissa fall kontrollera den kinesiska diasporan. Det handlar dels om att försöka förmedla en positiv bild av Kina men det handlar också om att bekämpa sina fiender, säger Oscar Almén, Kinanalytiker vid Totalförsvarets forskningsinstitut, till TV4.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!