Kravet: Låt inte föräldrar styra och ställa med lärare

Svensk skola har inte tid och råd med att lärare måste lägga tid på kundservice. Skollagen måste skrivas om så att föräldrars utrymme att påverka undervisningen minskar, kräver Sveriges Lärare.

En lärare pratar med en högstadieelev bland elevskåpen i en skolkorridor i Sofia skola Foto: Jessica Gow / TT / Kod 10070

En lärare pratar med en högstadieelev bland elevskåpen i en skolkorridor i Sofia skola Foto: Jessica Gow / TT / Kod 10070

Foto: Jessica Gow/TT

Utbildning2023-11-22 19:24

I en ny rapport, Den skadliga konkurrensen, ger lärarfacket exempel på hur dess kår måste anpassa sig till kundtänkandet i skolan.

Exempelvis uppger fyra av tio lärare i vinstdrivande skolor att lönen påverkas av hur nöjda elever och föräldrar är. Detta förekommer även i icke vinstdrivande friskolor och kommunala skolor, men i lägre grad, enligt enkäten. Mellan 20 och 28 procent av lärarna, beroende på typ av skola, uppger också att rektorn vill att de ska tillmötesgå elevers och föräldrars önskningar även med saker som är orimliga.

Lärare vittnar också om försök att påverka betygssättningen. Omkring en fjärdedel har fått påstötningar från föräldrar. Andelen som fått påstötningar från skolledningen ligger på mellan 9 och 17 procent.

Ett av Sveriges Lärares krav är att skollag och läroplaner skrivs om, så att det görs tydligt att lärarna avgör hur samarbetet med föräldrarna ska ske. Med nuvarande bestämmelser får vårdnadshavarna "ett oproportionerligt utrymme" att påverka utbildningen, enligt rapporten.

Lärarfackets grundläggande krav är att "vinst- och marknadsskolan" fasas ut. "Aktiebolag är inte en långsiktigt hållbar driftsform för att driva skolverksamhet", enligt rapporten.

Fakta: Om rapporten

Sveriges Lärares rapport baseras på en enkät som har besvarats av totalt 1 100 lärare (svarsfrekvens 55 procent).

Lärarna återfinns i olika typer av skolor: kommunala, icke vinstdrivande samt vinstdrivande friskolor. De arbetar i förskoleklass, grund- eller gymnasieskola.

Datainsamlingen genomfördes i mars i år.

Källa: Sveriges Lärare

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!