Nya turer kring Römosseskolorna

Framtiden för de kritiserade Römosseskolorna i Göteborg är fortsatt oklar. Men verksamheten tycks kunna fortsätta – tills vidare.

Römosseskolan i Angered, en av de tre friskolor i Göteborg som Skolinspektionen vill stänga efter upprepat fiffel. Arkivbild.

Römosseskolan i Angered, en av de tre friskolor i Göteborg som Skolinspektionen vill stänga efter upprepat fiffel. Arkivbild.

Foto: Adam Ihse/TT

Utbildning2021-11-17 12:56

För en tid sedan beslutade Skolinspektionen att dra tillbaka huvudmannens tillstånd, eftersom myndigheten bedömde att styrelseledamöter inte är kapabla att driva skola.

Men huvudmannen överklagade och begärde inhibition, det vill säga att skolorna ska fortsätta med sin verksamhet till dess att sakfrågan är avgjord. Huvudmannen fick ja till detta av förvaltningsrätten.

Detta motsatte sig Skolinspektionen, men kammarrätten meddelar inte prövningstillstånd. Det framgår av en dom på onsdagen, och beslutet innebär alltså att skolverksamheten fortsätter tills vidare.

Men samtidigt har Göteborgs stad hotat att vräka skolorna från sina lokaler. Enligt skolkommunalrådet Axel Darvik har skolan inte betalat hyra sedan i juni, vilket tillbakavisas av skolornas juridiska ombud.

Anledningen till att Skolinspektionen vill stänga skolorna är att miljontals kronor försvunnit ur verksamheten. Två personer är åtalade för ekonomisk brottslighet.

Rättat: I en tidigare version angavs fel rättsinstans, liksom fel veckodag för beslutet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!