Nytt krav: Nio av tio elever ska delta i Pisa

Skolverket skärper kraven på de skolor som ska delta i kunskapsmätningen Pisa. De skolor som inte får tillräckligt många elever att skriva Pisa den första gången måste anordna fler prov.

Den senaste Pisamätningen redovisades i december 2019 av bland andra Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson (bilden).

Den senaste Pisamätningen redovisades i december 2019 av bland andra Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson (bilden).

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Utbildning2021-11-01 10:31

I våras riktade Riksrevisionen hård kritik mot Skolverket och regeringen för hur den senaste Pisamätningen hanterades. Kritiken gick ut på att Sverige hade exkluderat – i förväg plockat bort – en för hög andel elever, med risk för missvisande resultat.

Pisa är en internationell kunskapsmätning som ses som mycket viktig. Den ger en bild av svenska elevers kunskaper över tid, på ett sätt som betyg inte kan – betygssystem ändras ibland och kan också drabbas av inflation.

Enligt Pisas regler får endast de elever som har en funktionsnedsättning undantas, samt invandrade elever som fått mindre än ett års undervisning på svenska. Ytterligare ett skäl är att elevens föräldrar säger nej. Men enligt Riksrevisionens kritik undantogs alltså fler elever än vad som var skäligt i Pisa 2018.

Högre ribba

Detta ledde till en hård politisk debatt där regeringen kritiserades för att försköna bilden av kunskapsläget. Såväl Skolverket som utbildningsminister Anna Ekström (S) har dock hävdat att regelverket följdes och att det övergripande resultatet i Pisa 2018 står sig.

Icke desto mindre fick Skolverket i uppdrag att säkerställa ett högre deltagande i kommande Pisaundersökningar.

Av redovisningen framgår att Skolverket kommer att lägga ribban högre än vad OECD gör. OECD, som är internationellt ansvarig för Pisamätningen, kräver 77 procents svarsfrekvens. Skolverket kommer att kräva 90 procent. "Fler skolor kommer därmed att få anordna uppföljande prov, vilket bör höja svarsfrekvensen nationellt", skriver Skolverket.

– Det kan handla om en eller två gånger till, säger Eva Durhan, chef för Skolverkets analysavdelning, till TT.

Skolverket kommer också att följa upp exkluderingarna mer detaljerat genom att begära redovisning av skolorna innan Pisa genomförs.

En mängd föräldrar kommer dessutom att få information hemskickad om hur viktigt det är att alla utvalda elever deltar i Pisa.

Ställer upp

Arbetet med Pisa 2022 har redan inletts.

– Det är klart att det fanns en oro hos oss att skolorna inte skulle vilja delta. Men vi känner att vi har skolorna med oss, och att de är mycket angelägna om att allt ska bli rätt, säger Eva Durhan.

Hon påpekar att skolorna inte får betalt för att delta. De får inte heller veta hur det gått för de egna eleverna.

– De tar ett stort ansvar för att kunna säkra en mätning av kunskapsutvecklingen, säger Eva Durhan.

TT: Varför har ni inte ställt detta krav på hög svarsfrekvens tidigare?

– Vi har haft höga svarsfrekvenser, det var i Pisa 2018 som det blev lite lägre men fortfarande tillräckliga för OECD:s krav. Nu vill vi att de ska bli ännu högre, säger Eva Durhan.

Fakta: Detta är Pisa

Pisa (Programme for International Student Assessment) är en internationell studie som mäter 15-åringars förmågor i läsning, matematik och naturvetenskap. Den genomförs vart tredje år, och resultaten presenteras med ett års fördröjning.

Pisa drivs av den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD. Nationellt ansvarig är Skolverket.

I Pisa 2018 deltog drygt 5 500 elever i Sverige, fördelade på 223 skolor.

Totalt svarade cirka 600 000 elever i 79 länder eller regioner på frågorna i Pisa 2018.

De svenska eleverna presterade över OECD-snittet i samtliga tre kunskapsområden. Men resultaten inom den svenska elevgruppen varierade kraftigt. Exempel:

Läsförståelse, alla elever: 506 poäng

Läsförståelse, elever med svensk bakgrund: 525 poäng

Läsförståelse, elever födda i Sverige med utländsk bakgrund: 471 poäng

Läsförståelse, elever födda utomlands med utländsk bakgrund: 410 poäng

Nästa Pisa skulle genomföras 2021, men har skjutits fram till 2022 på grund av pandemin.

Källor: OECD och Skolverket.


Bakgrund: Riksrevisionens kritik

Riksrevisionens kritik, publicerad i april:

Andelen exkluderade elever i Pisa 2018 var för hög. En ovanligt stor flyktinvandring runt 2015 är inte en giltig förklaring. Felaktiga exkluderingar av andra skäl har också gjorts. Riksrevisionen finner rimliga förklaringar till en exkludering på totalt 6,6 procent, inte de 11,1 procent som i verkligheten undantogs.

De skolor som deltog i Pisa 2018 uppfattade informationen om exkludering på olika sätt, och undantog därför elever på olika premisser. Skolverket säkerställde inte och följde inte upp om instruktionerna uppfattats rätt.

Trots ifrågasättanden från media och riksdagspolitiker om ett missvisande urval av elever utredde varken Skolverket eller regeringen misstankarna ordentligt.

Skolverket hänvisade till och följde OECD:s instruktioner, men OECD hade en felaktig bild av undervisningen för nyanlända elever i Sverige.

Problemet påpekades även internt på utbildningsdepartementet, fortfarande utan åtgärder. I stället hänvisade regeringen till Skolverkets och OECD:s uppgifter att allt gått korrekt till.

Källa: Riksrevisionen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!