Nytt studiestöd gick mest till redan studerande

Det nya studiestödet för yrkesverksamma som vill sadla om har till en början främst gått till personer som redan studerar. Än så länge har stödet alltså bara i begränsad omfattning nått nya grupper.

Många har sökt omställningsstudiestöd. De första stöden har till stor del gått till personer som redan studerar, enligt Centrala studiestödsnämnden. Arkivbild.

Många har sökt omställningsstudiestöd. De första stöden har till stor del gått till personer som redan studerar, enligt Centrala studiestödsnämnden. Arkivbild.

Foto: Anders Wiklund/TT

Utbildning2023-09-15 06:00

Det är Centrala studiestödsnämnden (CSN) som i en rapport till regeringen redovisar de första effekterna av omställningsstudiestödet. Enligt rapporten var det 57 procent av dem som fick stödet under första halvåret i år som redan hade vanligt studiemedel terminen före. En majoritet hade alltså valt att börja plugga ändå, och inte väntat in det mer förmånliga omställningsstudiestödet. "Omställningsstudiestödets rekryterande effekt till studier tycks därmed, åtminstone inledningsvis, ha varit begränsad", skriver CSN.

Behövde extra lån

TT: Betyder det att omställningsstudiestödet ännu inte har uppnått sitt syfte, att göra det möjligt för fler grupper att studera?

– Det stämmer att stödet inte blivit fullt ut rekryterande ännu. Men många av dem som började med studiemedel hade också tilläggslån, för att ha råd att plugga. Min gissning är att det varit svårt för dem att få vardagen att gå ihop. Och framöver kommer stödet sannolikt att bli mer och mer rekryterande, och nå personer som skulle vilja studera men inte kan det utan omställningsstudiestöd, säger Joacim Strömblad, utredare vid CSN:s rättsavdelning.

Nytt yrke

CSN:s rapport visar också att ungefär två tredjedelar av dem som fick omställningsstudiestöd under första halvåret i år siktade på att byta yrkesbana.

– Ingen visste ju hur stödet skulle användas – för att vidareutveckla sig i det jobb man har, eller byta område helt och hållet. Och byta område verkar vara det som är mest på tapeten, säger Joacim Strömblad.

Detta gäller främst de som studerar på yrkeshögskola. I den gruppen är det närmare nio av tio som siktar på en ny yrkesbana. Bland dem som läser på högskola är det fem av tio som siktar på ett nytt yrke.

En stor del av CSN:s rapport handlar om den tröga start omställningsstudiestödet fick, med tidsödande handläggning, oväntat många sökande och långa väntetider för de sökande. Nyligen utlovade regeringen tio miljoner kronor i år och 50 miljoner kronor nästa år för att komma till rätta med problemen. CSN har också fått i uppdrag att föreslå hur regelverket för omställningsstudiestödet kan förenklas.

Fakta: Omställningsstudiestöd

Omställningsstudiestödet är ett studiestöd för vuxna mitt i arbetslivet (i åldern 27 till 62 år). För att vara berättigad till stödet krävs minst åtta års arbetslivserfarenhet.

Stödet består dels av ett bidrag på 80 procent av lönen (upp till ett maxbelopp), dels av ett lån. Stödet kan fås för 44 veckors heltidsstudier.

2 472 personer hade fått stödet utbetalat första halvåret 2023.

Den största åldersgruppen som fått stödet var 40–44-åringar.

Den vanligaste årsinkomsten, innan studierna inleddes, låg i spannet 350 000-400 000 kronor.

De allra flesta studerade på universitet/högskola (1 136 personer) eller yrkeshögskola (1 124 personer). Resterande läste på komvux eller folkhögskola.

Intresset för omställningsstudiestödet har varit stort. CSN bedömer att cirka 20 000 sökande väntar på besked nu i september.

Källa: CSN

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!