Från och med den 23 december gäller nya allmänna råd och rekommendationer från FHM för att minska smittspridning av covid-19. För universitet och högskolor bör undervisning i största möjliga mån bedrivas på plats men med lämpliga smittskyddsåtgärder.
Detsamma gäller för tentamina och examinationer – som nu närmar sig med stormsteg.
Lärosäten runt om i landet säger till TT att de åtgärder som kommer att vidtas är att förhindra köbildning som kan uppstå när studenter ska till och från sin salstentamen genom att öppna upp salarna långt i förväg eller att låta studenter komma dit i intervaller. Inne i tentamenssalarna ska avstånd hållas och handsprit och uppmaningar om att hålla handhygien kommer att finnas på plats.
Glädje och oro
Studenter har uttryckt både glädje och oro över att tentaskrivningarna sker på plats, enligt Fredrik Blomqvist som är säkerhetschef på Uppsala universitet.
– Det finns både studenter som inte skulle önska att ha det på distans och de som är oroliga för att behöva komma till examinationslokalen. Ofta är det studenter som har nära eller kära som är i riskgrupp på hemmaplan och är oroliga för att komma hit och bli smittade, säger Fredrik Blomqvist.
Information om att inte komma till sin salstentamen om man känner sig krasslig har också lärosätena skickat ut till sina studenter.
Vid tidigare tentamenstillfällen som har skett på plats har det däremot säkerligen förekommit att studenter ändå har skrivit sina tentamen trots att de har haft förkylningssymptom, enligt Fredrik Blomqvist.
Skriver trots symptom
Lena Eskilsson, prorektor vid Lunds universitet, delar bilden av att många studenter är glada över att få vara tillbaka i lokalerna men att det samtidigt finns många som oroar sig för smittspridning när examinationstillfällen sker på plats.
Främst för att vissa kursare väljer att skriva sin tentamen trots att de har symptom.
– Oron handlar om att vissa går in i en examinationslokal och tenterar trots att man inte borde. Det är lättare att stanna hemma från en föreläsning än ett obligatoriskt moment som en tentamen för då måste man vänta ytterligare veckor till man kan göra det igen. Vi är frikostiga med omtentamenstillfällen så att vi inte får dit studenter som väljer att chansa för att de är rädda för att missa sina tentor, säger Lena Eskilsson.
Enligt Jennie Hägg Wilhemsson, chef för studentavdelningen på Luleå tekniska universitet, har vissa studenter uttryckt att de vill ha ett digitalt alternativ för de som har sjukdomssymptom. Men det är något som är extremt svårt att tillmötesgå, säger hon.
– Det handlar om att vi ska kunna säkra vilka som har symptom och inte och rättssäkerheten i tentamen måste ett lärosäte alltid uppnå. Vi har inte en bank med 100 digitala tentavakter som väntar på arbete. Så den ekvationen går inte ihop.
Säkert sätt redan innan
Lärosätena bedömer däremot att tentamen- och examinationstillfällena kommer att kunna genomföras på ett smittsäkert sätt, även om de sker på plats och efter helgerna när många kanske har varit bortresta.
Salstentamen i sin form är redan i stort sett den säkraste alternativet som finns tillgängligt, enligt Clas Hättestrand, prorektor på Stockholms universitet.
– Redan i vanliga fall sitter studenterna separerade med avstånd, säger Clas Hättestrand.
Enligt Clas Hättestrand kommer max 1 000 personer vara utspridda på ett större antal salar och skriva tentamen samtidigt på universitetsområdet.
– Det som vi däremot har pratat om och är oroliga för är transporterna till och från universitetet med tunnelbanan där det samlas människor.
Jennie Hägg Wilhelmsson bedömer också att det inte kommer uppstå direkt smittspridning i salarna.
– Men det är viktigt att alla som arbetar med tentamen tänker på detta och tar sitt ansvar och om man känner sjukdomssymptom går man inte dit. Om endast friska personer kommer på en tenta finns det inte en sådan stor risk.