Oroliga kyrkoledare vill träffa skolministern

Förslaget om att stoppa nya religiösa friskolor från att etableras har väckt oro i de kristna samfunden. Nu vill högsta ledningen i Sveriges kristna råd träffa skolministern.

Svenska kyrkans ärkebiskop Antje Jackelén och andra kyrkoföreträdare vill tala om religiösa friskolor med skolministern. Arkivbild.

Svenska kyrkans ärkebiskop Antje Jackelén och andra kyrkoföreträdare vill tala om religiösa friskolor med skolministern. Arkivbild.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Utbildning2022-04-20 14:05

I ett öppet brev till Lina Axelsson Kihlblom (S) skriver rådets presidium att förslaget om etableringsstopp är bekymmersamt. "Vi oroas för att en politik som relativt entydigt signalerar att religion inte hör hemma i offentligheten".

Svenska kyrkans ärkebiskop Antje Jackelén och de övriga i presidiet bjuder därför in skolministern till ett samtal om religionens närvaro i skolan.

Kyrkoföreträdarna konstaterar att lagen redan kräver att undervisningen ska vara konfessionsfri och att religiösa aktiviteter på annan tid är frivilliga. De konstaterar vidare att det finns exempel på konfessionella friskolor som inte levt upp kraven. "Men den rimliga åtgärden måste vara att stävja problem där de finns, snarare än att motverka konfessionella friskolor generellt", står det i brevet.

Utöver Antje Jackelén har det undertecknats av Anders Arborelius, kardinal och biskop i Stockholms katolska stift, Daniel Alm, föreståndare, Pingst – fria församlingar i samverkan, ärkebiskop Benjamin Dioscoros Atas, Syrisk-ortodoxa kyrkan samt Sofia Camnerin, Sveriges kristna råds generalsekreterare.

Förslaget om ett etableringsstopp för friskolor med konfessionell inriktning skickades nyligen ut på remiss. Förslaget är tänkt att träda i kraft 1 januari 2024.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!