Porrskämten i sexan kändes obehagliga

Vad gör det med unga att se skildringarna av sex som liknar övergrepp – och vad gör det med samhället? Svaret oroar många vuxna. Men vad tänker tonåringarna själva?

Isabella Abensour och Waran Ahmad går första året på Blackebergs gymnasium i Stockholm.

Isabella Abensour och Waran Ahmad går första året på Blackebergs gymnasium i Stockholm.

Foto: Nils Petter Nilsson/TT

Utbildning2021-09-26 09:13

– Det finns youtube och youtube red som är en premiumversion av youtube, om du söker på redtube så får du den gratis, berättar Waran Ahmad om hur han och kompisarna lurade andra i klassen att gå in på porrsidor.

Ungefär så kan det första mötet med porr gå till, berättar han. Waran Ahmad går första året på Naturvetenskapliga programmet på Blackebergs gymnasium i västra Stockholm.

Porrskämten ligger ett par år bakåt i tiden. I dag har han läst på och ser en stor risk för att bli beroende av porr och håller sig borta från sajterna.

TT: Är du orolig för att bli beroende?

– Verkligen, det är så lättillgängligt. Det låter som att jag överdriver, men det är som att du har en drog i fickan. Det krävs bara lite nyfikenhet för att börja, säger han.

Porrskämt

Isabella Abensour som går i samma klass hör till dem som utsattes för porrskämt. I sexan var hon hos en kompis och när någon satte på porr på tv:n tvingades hon titta. I sjuan pratade barnen högljutt i klassrummet om porr de sett.

– Det kändes obehagligt, man sitter där i sjuan och försöker koncentrera sig på lektionen. Jag ville inte höra, men jag kunde inte gå från lektionen, säger hon.

Den gången kopplades föräldrar in och klassen hade ett allvarligt samtal om porr. Hon tror att det gjorde skillnad i längden.

– Om hälften hade gått hem och börjat kolla på porr på datorn så tror jag att de hade reflekterat tillbaka på samtalet och fått en tanke om att det inte är bra, istället för att envisas med att det bara är en video, säger Isabella Abensour.

22-åriga Oliver Liss från Borlänge har bestämt sig för att aldrig mer titta på porr. Men han minns nervositeten han kände första gången han loggade in på familjens dator och sökte på sidan en äldre kompis tipsat om. Skulle någon komma på honom?

Hög puls

– Jag minns att jag hade jättehög puls. Det skapade nyfikenhet att se så många nakna kvinnor, men det var också obehagligt för då förstod man inte att oralsex existerade.

Men nyfikenheten var starkare än obehaget och Oliver Liss återvände.

– Jag älskade att titta på porr, jag fick upptäcka så mycket som var tabu, som jag aldrig hade sett.

Första gången var han 11 år gammal. Åren som följde tittade Oliver Liss flera gånger om dagen vissa perioder, ibland i mobilen på skoltoaletten. Föräldrarna visste inget – trots att mamman är barnmorska och sex inte var tabu att prata om hemma.

När han har sex första gången som 15-åring ville han att det skulle vara som han sett i videoklippen. Hålla tillbaka utlösningen och ha stånd länge. Successivt trubbades han av och för att få samma känsla av spänning valde han grövre porr.

– Går man in på en sida så är det bland annat slag, spott, stryptag och skällsord. Vad du än vill hitta så finns det, i ett hav av kategorier.

Killar tar risker

Statistiken visar att unga killar tittar betydligt mer på porr än tjejer. Det tror gymnasieeleverna Waran Ahmad och Isabella Abensour också.

– Det kanske beror på libido, mognad eller sociala normer. Det är lite mindre vanligt enligt normen att tjejer tittar på porr, säger Waran Ahmad.

– Jag tror att killar tar mer risker, med allt. Man brukar säga att tjejer lever längre för att killar tar mer risker. Det kanske finns en koppling till det här också, säger Isabella Abensour.

Isabella Abensour och Waran Ahmad tycker inte att porr tagits upp särskilt mycket på lektionerna, men är helt överens om att lärare behöver prata om porr med elever i skolan. Redan i mellanstadiet ska samtalet börja.

De ser båda att det kan finnas positiva aspekter av porr. Att se hur sex kan gå till och få fantisera. Men det väger inte upp det negativa, tycker Isabella Abensour.

Egen bubbla

– Att någon blir våldtagen kan man inte ta tillbaka. Att någon tycker om att se någon bli våldtagen, det känns inte rätt. Det finns mycket annat man kan göra för att få samma känsla som man får av det positiva med porr, säger hon.

För Oliver Liss dröjer det till studentlivet i Linköping innan han vill bryta med porren. Han har dåligt självförtroende i sexlivet och börjar samtidigt lära sig om feminism och förstå mer om maktförhållanden i och bakom porren. Han börjar prata med vänner om porr och när en tjejkompis ber att få se vad han tittar på visar han ett klipp.

– Hon reagerade väldigt starkt, det blev som ett wake-up call. Det var inte bara jag själv i min lilla bubbla längre.

Det får Oliver Liss att fatta beslutet att sluta titta på porr.

– Om du frågat mig när jag var 15 år om det var ett problem så hade jag sagt nej. Då var det bara nice upptäckande. Men om du frågar mig i dag om porrkonsumtionen hade negativa konsekvenser, så hade jag sagt ja.

Inga fantasier

Han upplever att han var fullmatad med bilder av hur sex ska vara. Men tom på egna fantasier och oförmögen att nå en intim känsla med en sexpartner.

– Om du tittar en gång när du är 16 år och har haft sex är betydelsen troligtvis inte lika stor, du har kanske en uppfattning om vad till exempel samtycke vid sex är. Men jag började vid 11 års ålder och hade konsumerat porr i fyra år innan jag hade sex.

Under alla år fördes inga kritiska samtal om porr i skolans sexualundervisning. Inte heller i något annan sammanhang pratade vuxenvärlden om porr.

– Jag önskar nu att jag inte tittat på porr utan att jag fått upptäcka min egna sexualitet själv.

I höst ska Oliver Liss börja föreläsa om sina erfarenheter, samtycke och machokulturgenom organisationen Porrfri barndom.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!