En familj pÄ fyra personer skulle enligt Livsmedelsverket ha rÄd att gÄ pÄ ett tivolibesök varje Är genom att slÀnga mindre livsmedel.
Mellan 3 000 och 6 000 kronor hamnar direkt i soptunnan nÀr det i svenska hushÄll slÀngs 37 kilo mat och dryck per person och Är. För en familj pÄ tvÄ vuxna och tvÄ barn handlar det totalt om i genomsnitt 148 kilo per Är.
DÀrför har Finansinspektionen och Livsmedelsverket initierat ett nytt samarbetsprojekt som ska ge skolelever bÀttre kunskap om hur matsvinnet pÄverkar ekonomin, miljön och klimatet.
ââDet Ă€r vĂ€ldigt viktigt att synliggöra vanor och beteenden man har i vardagen. Det handlar i grund och botten om att hushĂ„lla med resurser, oavsett om det Ă€r mat eller den egna privatekonomin, sĂ€ger Niklas Uppenberg, projektledare för privatekonomisk utbildning pĂ„ Finansinspektionen.
"Synliggöra matsvinnet"
Han letade efter nya sÀtt att lÀra ungdomar om pengar kopplade till hÄllbarhet nÀr han tog kontakt med Livsmedelsverket.
"Svinnrik" kallas projektet som innefattar utbildningsmaterial i form av korta förelÀsningsfilmer, skoluppgifter och utmaningar med koppling till matsvinn, privatekonomi och lÄngsiktigt sparande.
ââDels vill vi synliggöra matsvinnet, dels fĂ„ pengar att bli mer konkreta. Det Ă€r svĂ„rt för mĂ„nga i dag som kanske ser det som nĂ„got vĂ€ldigt abstrakt, sĂ€ger han.
Prata hemma
Ăver 320 lĂ€rare i hela landet har redan anmĂ€lt intresse. Projektet ska ingĂ„ i hem- och konsumentkunskapen dĂ€r det saknas bra material, sĂ€ger Karin Fritz pĂ„ Livsmedelsverket.
ââJu tidigare ungdomar lĂ€r sig att vara rĂ€dda om maten, desto bĂ€ttre. Dessutom hoppas vi att de börjar prata om det hemma sĂ„ att det kommer upp pĂ„ bordet, sĂ€ger hon.
Projektet lanseras under den globala temaveckan "Global money week" som pĂ„gĂ„r mellan den 21 och 27 mars. Det riktar sig till elever frĂ„n Ă„rskurs sex till nio â men kan funka för personer i alla Ă„ldrar.