Skolmaterial lÀr elever bli "svinnrika"

Det största matsvinnet sker i hushÄllen dÀr en tredjedel av all mat som produceras slÀngs. DÀrför startar nu projektet "Svinnrik" som ska lÀra elever hur matsvinnet pÄverkar sÄvÀl miljön som plÄnboken.

– Ju tidigare ungdomar lĂ€r sig att vara rĂ€dda om maten, desto bĂ€ttre", sĂ€ger Karin Fritz, projektledare pĂ„ Livsmedelsverket. Arkivbild.

– Ju tidigare ungdomar lĂ€r sig att vara rĂ€dda om maten, desto bĂ€ttre", sĂ€ger Karin Fritz, projektledare pĂ„ Livsmedelsverket. Arkivbild.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Utbildning2022-03-23 19:16

En familj pÄ fyra personer skulle enligt Livsmedelsverket ha rÄd att gÄ pÄ ett tivolibesök varje Är genom att slÀnga mindre livsmedel.

Mellan 3 000 och 6 000 kronor hamnar direkt i soptunnan nĂ€r det i svenska hushĂ„ll slĂ€ngs 37 kilo mat och dryck per person och Ă„r. För en familj pĂ„ tvĂ„ vuxna och tvĂ„ barn handlar det totalt om i genomsnitt 148 kilo per Ă„r.

DÀrför har Finansinspektionen och Livsmedelsverket initierat ett nytt samarbetsprojekt som ska ge skolelever bÀttre kunskap om hur matsvinnet pÄverkar ekonomin, miljön och klimatet.

– Det Ă€r vĂ€ldigt viktigt att synliggöra vanor och beteenden man har i vardagen. Det handlar i grund och botten om att hushĂ„lla med resurser, oavsett om det Ă€r mat eller den egna privatekonomin, sĂ€ger Niklas Uppenberg, projektledare för privatekonomisk utbildning pĂ„ Finansinspektionen.

"Synliggöra matsvinnet"

Han letade efter nya sÀtt att lÀra ungdomar om pengar kopplade till hÄllbarhet nÀr han tog kontakt med Livsmedelsverket.

"Svinnrik" kallas projektet som innefattar utbildningsmaterial i form av korta förelÀsningsfilmer, skoluppgifter och utmaningar med koppling till matsvinn, privatekonomi och lÄngsiktigt sparande.

– Dels vill vi synliggöra matsvinnet, dels fĂ„ pengar att bli mer konkreta. Det Ă€r svĂ„rt för mĂ„nga i dag som kanske ser det som nĂ„got vĂ€ldigt abstrakt, sĂ€ger han.

Prata hemma

Över 320 lĂ€rare i hela landet har redan anmĂ€lt intresse. Projektet ska ingĂ„ i hem- och konsumentkunskapen dĂ€r det saknas bra material, sĂ€ger Karin Fritz pĂ„ Livsmedelsverket.

– Ju tidigare ungdomar lĂ€r sig att vara rĂ€dda om maten, desto bĂ€ttre. Dessutom hoppas vi att de börjar prata om det hemma sĂ„ att det kommer upp pĂ„ bordet, sĂ€ger hon.

Projektet lanseras under den globala temaveckan "Global money week" som pĂ„gĂ„r mellan den 21 och 27 mars. Det riktar sig till elever frĂ„n Ă„rskurs sex till nio – men kan funka för personer i alla Ă„ldrar.

Fakta: Om matsvinn

Matsvinn Àr livsmedel som producerats i syfte att bli mat men som av olika anledningar inte Àts eller dricks upp.

Oftast slÀngs frukt, grönsaker, bröd, matrester, kaffe, te och mejeriprodukter.

Varje Är slÀnger hushÄll i Sverige cirka 19 kilo Àtbar mat per person och Är, och 18 kilo mat och dryck hÀlls ut i vasken.

Svinnet som hamnar i soptunnan skulle kunna motsvara över 40 mÄltider per Är för en person. Matsvinnet som hÀlls ut i vasken skulle kunna motsvara 90 koppar kaffe.

Om det inte förekom nÄgot matsvinn i vÀrlden skulle ytterligare tre miljarder mÀnniskor slippa vara hungriga.

KĂ€lla: Livsmedelsverket

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!