Skolmaterial lär elever bli "svinnrika"

Det största matsvinnet sker i hushållen där en tredjedel av all mat som produceras slängs. Därför startar nu projektet "Svinnrik" som ska lära elever hur matsvinnet påverkar såväl miljön som plånboken.

– Ju tidigare ungdomar lär sig att vara rädda om maten, desto bättre", säger Karin Fritz, projektledare på Livsmedelsverket. Arkivbild.

– Ju tidigare ungdomar lär sig att vara rädda om maten, desto bättre", säger Karin Fritz, projektledare på Livsmedelsverket. Arkivbild.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Utbildning2022-03-23 19:16

En familj på fyra personer skulle enligt Livsmedelsverket ha råd att gå på ett tivolibesök varje år genom att slänga mindre livsmedel.

Mellan 3 000 och 6 000 kronor hamnar direkt i soptunnan när det i svenska hushåll slängs 37 kilo mat och dryck per person och år. För en familj på två vuxna och två barn handlar det totalt om i genomsnitt 148 kilo per år.

Därför har Finansinspektionen och Livsmedelsverket initierat ett nytt samarbetsprojekt som ska ge skolelever bättre kunskap om hur matsvinnet påverkar ekonomin, miljön och klimatet.

– Det är väldigt viktigt att synliggöra vanor och beteenden man har i vardagen. Det handlar i grund och botten om att hushålla med resurser, oavsett om det är mat eller den egna privatekonomin, säger Niklas Uppenberg, projektledare för privatekonomisk utbildning på Finansinspektionen.

"Synliggöra matsvinnet"

Han letade efter nya sätt att lära ungdomar om pengar kopplade till hållbarhet när han tog kontakt med Livsmedelsverket.

"Svinnrik" kallas projektet som innefattar utbildningsmaterial i form av korta föreläsningsfilmer, skoluppgifter och utmaningar med koppling till matsvinn, privatekonomi och långsiktigt sparande.

– Dels vill vi synliggöra matsvinnet, dels få pengar att bli mer konkreta. Det är svårt för många i dag som kanske ser det som något väldigt abstrakt, säger han.

Prata hemma

Över 320 lärare i hela landet har redan anmält intresse. Projektet ska ingå i hem- och konsumentkunskapen där det saknas bra material, säger Karin Fritz på Livsmedelsverket.

– Ju tidigare ungdomar lär sig att vara rädda om maten, desto bättre. Dessutom hoppas vi att de börjar prata om det hemma så att det kommer upp på bordet, säger hon.

Projektet lanseras under den globala temaveckan "Global money week" som pågår mellan den 21 och 27 mars. Det riktar sig till elever från årskurs sex till nio – men kan funka för personer i alla åldrar.

Fakta: Om matsvinn

Matsvinn är livsmedel som producerats i syfte att bli mat men som av olika anledningar inte äts eller dricks upp.

Oftast slängs frukt, grönsaker, bröd, matrester, kaffe, te och mejeriprodukter.

Varje år slänger hushåll i Sverige cirka 19 kilo ätbar mat per person och år, och 18 kilo mat och dryck hälls ut i vasken.

Svinnet som hamnar i soptunnan skulle kunna motsvara över 40 måltider per år för en person. Matsvinnet som hälls ut i vasken skulle kunna motsvara 90 koppar kaffe.

Om det inte förekom något matsvinn i världen skulle ytterligare tre miljarder människor slippa vara hungriga.

Källa: Livsmedelsverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!