Utvecklingen i skolan har gått åt fel håll, med en minskad känsla av trygghet bland eleverna, ökad mobbning och fler anmälningar om hot och våld. Därför behöver skolan fler och kraftfulla verktyg för att säkra trygghet och studiero, enligt skolminister Lotta Edholm (L).
– Det har gjorts alldeles för lite de senaste åren för att vända trenderna. Vi måste få till stånd en kulturförändring i svensk skola. Vi kan inte acceptera att vi döper om saker till mobbning när det i själva verket handlar om misshandel eller grova kränkningar, säger Lotta Edholm på en pressträff.
Visa ut elev
En utredning ska därför föreslå förändringar som regeringspartierna och SD aviserade redan i Tidöavtalet.
De handlar bland annat om att lärare enklare och utan dokumentationskrav ska kunna besluta om "mindre disciplinära ingripanden" – som att visa ut en störande elev från klassrummet.
– Ingen skola ska behöva tveka om när man får göra detta och att det är lagligt, säger skolminister Lotta Edholm.
TT: Vem eller vilka tar hand om elever som skickas ut?
– I utredningen finns ett uppdrag att se över hur annan personal kan stödja lärarna i en sådan situation. Men det är också viktigt att man ser till att eleverna får den undervisning de har rätt till, säger Lotta Edholm
Stänga av elev
Regeringen vill också se ökade möjligheter att för en längre tid kunna stänga av och flytta elever som hotar andra elever och personal. I dag är det möjligt att göra så för någon eller några veckor.
– Det bör bli möjligt att flytta en elev tillfälligt eller permanent och också att stänga av en elev, säger socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M).
En aspekt som måste beaktas i sammanhanget är hur elever med kopplingar till kriminella nätverk kan påverka skolan och andras elevers trygghet, fortsätter hon.
Waltersson Grönvall tillägger att utredaren också ska föreslå hur man säkrar undervisningen för en avstängd elev eftersom elever i svensk grundskola har skolplikt.
Permanent omplacering
Hur länge en elev kan vara tillfälligt omplacerad blir en fråga för utredaren, enligt Lotta Edholm.
– Fokus i detta är inte bara de elever som beter sig så att de riskerar avstängning, utan alla andra elever som har rätt till trygghet och studiero.
För dessa "ganska få" elever ska det finnas särskilda undervisningsgrupper eller akutskolor, men utredaren ska se vad som är nödvändigt framöver, enligt Edholm.
Regeringen har utsett Happy Hilmarsdottir Arenvall, barn- och ungdomsdirektör i Järfälla, till utredare. Hon ska lämna sina förslag senast den 20 december 2024.