Student trakasserade – stängs inte av

Studenten hånade och trakasserade läraren och andra studenter. Men Karlstads universitet stänger inte av honom. Det saknas lagligt stöd för det, enligt universitetet.

Karlstads universitet lägger ned ett disciplinärende mot en student. Arkivbild.

Karlstads universitet lägger ned ett disciplinärende mot en student. Arkivbild.

Foto: Fredrik Persson/TT

Utbildning2023-10-12 10:47

Fallet rör en högerradikal student, som av universitetet beskrivits som "en nätprofil med uttalat högernationalistisk agenda". Han anmälde sig till kursen Ras och vithet i Sverige, med följd att läraren senare sjukskrevs och flera studenter hoppade av. Flera medier har rapporterat om fallet.

Till en början uppgav universitetet att det inte kunde ingripa mot studenten, då händelserna inte anmälts till lärosätets disciplinnämnd. Först när två anmälningar lämnades in togs fallet upp i nämnden.

Ingen åtgärd

Men disciplinnämndens beslut blev att lämna ärendet utan åtgärd. Enligt nämnden är det visserligen klarlagt att studenten utsatt både studenter och kursledaren för trakasserier genom kränkningar i form av bland annat hån och tillmälen på nätet och i sociala medier. Men det saknas stöd i högskoleförordningen för en avstängning, skriver universitetet i ett pressmeddelande.

Studentens inlägg och kommentarer på nätet kan framstå som kränkande och omdömeslösa, men är inte av sådan dignitet att de motiverar disciplinära åtgärder. "Inte heller att den anmälde studenten gett sken av att filma en föreläsning är tillräckligt för disciplinpåföljd", skriver universitetet.

Rektorn emot

Två ledamöter var av annan uppfattning. Den ene ledamoten menar att disciplinnämnden borde peka på bestämmelserna i tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen. De står över andra lagar och ger studenten omfattande yttrandefrihet.

Den andre ledamoten, rektor och disciplinnämndens ordförande Jerker Moodysson, vänder sig emot själva beslutet. Han menar att studentens handlingar ska betraktas som störande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!