Mer än 100 000 ungdomar har precis lämnat gymnasieskolan för gott. De – och väldigt många andra unga vuxna – befinner sig i ett vägskäl. Plugga eller jobba? Och plugga vad – jag som inte ens orkat söka något/fick sämre betyg än väntat/inte vet vad jag ska bli?!
– Det är den största orosfrågan hos många unga vuxna, att man inte vet vad man vill. Men man behöver inte ha en utstakad väg. Som ung vuxen kan man inte veta att ytterst få av oss äldre vuxna har gått spikrakt framåt, säger Mikaela Zelmerlööw, undervisningsråd vid Skolverket med ansvar för studie- och yrkesvägledningsfrågor.
Drygt 180 000 unga, 24 år och yngre, har i alla fall sökt till en högskoleutbildning i höst. Först om en månad, den 16 juli, får de det första antagningsbeskedet. Datumet har flyttats fram så att gymnasieelever som varit sjuka eller haft svårt med distansundervisningen under pandemin ska hinna komplettera sina betyg.
Rasar inte samman
Kommer man ändå inte in på den utbildning man sökt rasar inte hela världen samman för det, säger Mikaela Zelmerlööw.
– Man kan ju titta på vilka utbildningar som har öppet för sen ansökan. Det kanske inte är drömutbildningar, men bara man studerar något upptäcker man nya sidor hos sig själv. Det ger kraft. Det som tar kraft är att oroa sig och inte göra någonting.
Nu i mitten av juni ligger mer än 5 700 utbildningar i höst öppna för anmälan på antagning.se.
Listan innehåller allt från kurser i 1700-talslitteratur och abstrakt algebra till ämneslärarprogram.
Den som vill hoppa på redan i sommar har mer än 100 kurser att välja bland, från floristik och faunistik till transistorbaserade radiofrekvensförstärkare, avancerad nivå.
Leder till jobb
Även yrkeshögskolan (YH) har många utbildningar öppna för sena sökande.
– Yrkeshögskolan är fortfarande ganska okänd men tål verkligen att synliggöras. Den har oftast jättebra utbildningar som har en direkt koppling till efterfrågan i arbetslivet. Det finns något för de flesta intresseområden, säger Mikaela Zelmerlööw.
Utbildningar till bland annat ambulanssjukvårdare, javautvecklare, ljud- och musikproducent och processtekniker – totalt mer än 200 utbildningar – har nu i juni restplatser kvar inför hösten, enligt yrkeshogskolan.se. Gemensamt för alla YH-utbildningar är att en tredjedel av utbildningen är förlagd till arbetslivet.
Folkhögskola
Ett tredje utbildningsalternativ är folkhögskolan, med såväl allmänna kurser för den som behöver komplettera sina gymnasiebetyg som profilkurser och yrkesutbildningar. En sökning på kurser med lediga platser ger mer än 1 100 träffar, varav 190 är sommarkurser i bland annat akvarellmålning, textila experiment och arkeologi.
Det finns alltså fortfarande många tusen utbildningar öppna för den intresserade. Men Mikaela Zelmerlööw konstaterar att många ungdomar säkert är i behov av mer samtal och stöd om framtida studier och yrkesval än vad som varit möjligt under pandemin.
– Jag önskar att det funnits mer tillgång till fristående studie- och yrkesvägledning, som inte är knutna till en viss utbildningsform. Men man kan alltid prata med studievägledningen på ett lärosäte, om det är så att man kommit in på en utbildning där. Det finns också vägledningscentrum i ett antal kommuner. De kan vara inriktade mot den kommunala vuxenutbildning men vissa av dem erbjuder mer generell vägledning. Man kan också vända tillbaka till vägledaren på den gymnasieskola man lämnat, säger Mikaela Zelmerlööw.
Det hjälper verkligen att prata med någon, ställa sina frågor och få hjälp att sortera tankarna, lägger hon till.
– - Allt ligger väldigt öppet, vilket är härligt. Men det kan också vara skrämmande, och det är okej.