Danskar om terrorhotet: "Ett normaltillstånd"

I Danmark har risken för terrorhot bedömts som allvarlig ända sedan 2010. Det är så länge att det övergått till ett normaltillstånd: –Det finns en mentalitet om att livet måste gå vidare, säger krögaren Sven Andreas Hellgren.

Birgitte och Kirsten är inte oroliga över den ökade risken för terrorattacker, men uppger att det finns i tankarna när de rör sig på platser med mycket folk.

Birgitte och Kirsten är inte oroliga över den ökade risken för terrorattacker, men uppger att det finns i tankarna när de rör sig på platser med mycket folk.

Foto: Johan Nilsson/TT

Utrikes2023-08-19 07:05

En polisbil står parkerad utanför värdshuset Café Halvvejen i centrala Köpenhamn.

Lite senare går två poliser i skottsäkra västar förbi.

För krögarna Sven Andreas Hellgren och Signe Kaus Jensen är det en del av vardagen och helt normalt eftersom de är grannar med Köpenhamns synagoga som utsattes för ett attentat 2015.

De minns fortfarande kvällen när det hände och paniken som bröt ut inne på värdshuset:

– Vi hade en fest med flera gäster och gömde oss i flera timmar här inne. Vissa fick panik och grät. Polisen visste ju inte om det bara var en person eller om det var flera personer som utförde attacken, säger Signe Kaus Jensen.

Drack öl som vanligt

Men bara några dagar senare fortsatte livet som vanligt.

– Vi bestämde oss för att ha öppet. Det fanns och finns fortfarande en mentalitet om att livet måste gå vidare, och det tycker jag är bra. Men det är klart att det kändes lite konstigt att det satt människor här inne och drack öl samtidigt som folk gick förbi och lämnade blommor utanför synagogan, säger Sven Andreas Hellgren.

Dansk polis och militär har bevakat byggnaden varje dag sedan attentatet 2015 som även var riktat mot en konsthall i samband med ett besök av den svenske konstnären Lars Vilks.

Totalt dödades tre personer i attentatet, varav en judisk man som arbetade som dörrvakt utanför synagogan.

Redan då bedömde dansk säkerhetspolis (PET) att risken för terrorhot var allvarlig, vilket motsvarar nivå fyra i Sverige. Åtta år senare står PET fast vid att risken för terror ligger på nivå fyra, men efter den senaste tidens koranbränningar har de varnat för en ökad risk inom nivå fyra.

Tacksam för polisens stöd

Michael Rachlin, kommunikationsansvarig vid Köpenhamns synagoga, tror inte heller att risken för terrorattentat kommer att ändras under den närmsta tiden – i alla fall inte för den judiska församlingen.

– Vi vill uppfattas som en öppen församling och önskar att vi inte hade behövt den här typen av säkerhet, men jag tror tyvärr att polisen alltid kommer att behöva vara här, säger han och fortsätter:

– Vi är enormt tacksamma för stödet från staten och polisen. Jag tror inte att vi skulle kunna leva samma liv som vi lever i dag om det inte vore för den uppbackningen.

Men den ökade polisnärvaron är inte något som de tänker på i vardagen.

– Man vänjer sig förvånansvärt snabbt och det blir en vardag. Det är personligen inte någon som jag går runt och tänker på, inte heller nu när man återigen pratar om ökad risk för terrorattentat, säger Michael Rachlin.

"Inte speciellt rädd"

Ett stenkast bort från Köpenhamns synagoga ligger den berömda gågatan Ströget. Här flyter vardagen på med turistgrupper från Spanien som trängs med danska semesterfirare.

Pensionärerna Birgitte och Kristen är inte heller märkbart påverkade av den senaste tidens varningar om ökad risk för terror.

– Jag är inte speciellt rädd, men det finns såklart i tankarna nu när man pratar så mycket om det i media, säger Birgitte.

– När vi var på centralstationen i Malmö för två veckor sedan tänkte jag "är det nu någon spränger en bomb?". Jag tror att det handlar om att man är extra uppmärksam när man åker i väg. Hemma i Danmark skulle det vara för tröttsamt att tänka på det konstant.

Sven Andreas Hellgren och Signe Kaus Jensen driver värdshuset Café Halvvejen mittemot Köpenhamns stora synagoga.
Sven Andreas Hellgren och Signe Kaus Jensen driver värdshuset Café Halvvejen mittemot Köpenhamns stora synagoga.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!