Modi: Indien ska vara klimatneutralt till 2070

Indiens premiÀrminister lovar att landet ska vara klimatneutralt till 2070. Det Àr ett betydligt senare datum jÀmfört med vad bÄde USA, Europa och Kina sagt.

Indiens premiÀrminister Novandra Modi talar vid klimattoppmötet i Glasgow.

Indiens premiÀrminister Novandra Modi talar vid klimattoppmötet i Glasgow.

Foto: Alastair Grant/AP/TT

Utrikes2021-11-01 20:44

FrÄgan om nÀr vÀrldsekonomin kan komma att bli klimatneutral Àr central för klimattoppmötet i Glasgow.

Nu stÄr det klart att Indien som sista land bland de stora ekonomiska spelarna har spikat sin plan.

– Till 2070 kommer Indien att ha nĂ„tt sitt mĂ„l om nollutslĂ€pp, sĂ€ger premiĂ€rminister Narendra Modi vid mötet med 120 vĂ€rldsledare i Glasgow.

Det kan jÀmföras med USA och EU, som bÄda satsar pÄ att nÄ klimatneutralitet vid 2050. För Kinas del Àr det 2060 som gÀller.

Modi presenterade Àven ett antal delmÄl. Det handlar bland annat om att minska utslÀppen med 45 procent per capita till 2030 och att öka andelen energi frÄn förnybara kÀllor frÄn det tidigare mÄlet 450 till 500 gigawatt-timmar.

PremiÀrministern för vÀrldens nÀst folkrikaste nation passade Àven pÄ att rikta kritik mot de rika lÀnderna. Han pekade sÀrskilt pÄ misslyckandet med att varje Är bidra med totalt 100 miljarder dollar till en fond som ska hjÀlpa utvecklingslÀnder med klimatomstÀllningen.

– Vi kĂ€nner alla till sanningen som gör gĂ€llande att de finansiella löften som givits om klimatfinansieringen har visat sig vara tomma, sĂ€ger Modi.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!