S vill ha sanktioner mot israeliska bosättare

USA har infört sanktioner i form av visumstopp för israeliska bosättare på Västbanken som misstänks för våldsamheter. I Tyskland och Belgien finns krav på att EU ska införa en liknande spärr. Socialdemokraterna vill att den svenska regeringen också ska driva frågan om inreseförbud i EU för extrema och våldsamma bosättare.

Morgan Johansson, utrikespolitisk talesperson (S). Arkivbild.

Morgan Johansson, utrikespolitisk talesperson (S). Arkivbild.

Foto: Oscar Olsson/TT

Utrikes2023-12-10 06:00

USA:s visumstopp för bosättare som misstänks för brott trädde i kraft förra veckan. Stoppet infördes för att pressa den israeliska regeringen att göra mer för att förhindra våld mot palestinier på ockuperade Västbanken.

Nu vill S att den svenska regeringen ska driva på frågan om liknande åtgärder, då om ett inreseförbud till EU eftersom det råder visumfrihet.

Krav i Tyskland och Belgien

Den belgiska regeringen har redan sagt att man vill ha ett förbud. Även de tyska Socialdemokraterna vill att frågan ska behandlas av EU när medlemsländernas utrikesministrar möts på måndag.

– USA är, precis som vi, extremt oroade över utvecklingen på Västbanken. Bara sedan den 7 oktober har omkring 200 palestinier dödats, och ännu fler har fördrivits och trakasserats, säger Morgans Johanson (S), partiets utrikespolitiske talesperson.

Oklart hur många offer

Hur många palestinier som dödats på Västbanken sedan Hamas-attacken är oklart. Uppgifterna varierar och ligger något under eller över 200 beroende på källa.

Men majoriteten har dödats då israeliska armén genomfört sök- och gripandeoperationer, andra i samband med demonstrationer, ytterligare en del då palestinier påstås ha angripit israeliska armén eller bosättare.

Enligt FN har ett tiotal palestinier dödats direkt av israeliska bosättare sedan den 7 oktober. Totalt har över 450 palestinier dödats på Västbanken under 2023.

– Det är extremt viktigt att Israel tar kontroll över de våldsamma och extrema bosättarna. Men man har tvärtom gett många av bosättarna vapen och det finns tecken på att de får härja fritt, säger Johansson.

Vill att Sverige stöder möjlig förslag

När riksdagens EU-nämnd möttes i fredags tog S upp frågan om ett inreseförbud.

– Det kan komma upp skarpt på utrikesministermötet och då efterfrågade vi en tydlig hållning från den svenska regeringen. Andra länder kan ta upp frågan, då vill vi att Sverige biträder ett sådant förslag.

Men S tycker inte att man har fått något gehör. Enligt Morgan Johansson pekar regeringen på att det finns visumfrihet mellan Schengenländerna och Israel.

TT har sökt Tobias Billström. UD hänvisar till att han kommenterar frågan i anslutning till utrikesministermötet på måndag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!