Danmark har till skillnad från Sverige legat på terrorhotnivå fyra sedan 2010.
Enligt Jacob Kaarsbo, senior säkerhetsanalytiker vid tankesmedjan Europa, har det under en längre tid funnits ett skarpare fokus på Danmark, som har varit allierade med USA i militära operationer mot terror efter 11 september-attackerna 2001.
– Direkt efter var vi med i de första koalitionsstyrkorna. Vi har också varit med i Irak och Afghanistan. Sedan har vi ju själv haft teckningarna av Muhammed som gjorde att Danmark kom ännu mer i strålkastarljuset, säger han.
Tappar förståelse för allvaret
Resultatet är att Danmark i över 20 år varit i blickfånget för terrororganisationen al-Qaida, enligt Kaarsbo.
– Deras mål har först och främst varit USA och därefter Storbritannien och Frankrike. Danmark har tillsammans med några andra länder varit nästa prioriterade mål.
När risken för terror pågår under en längre tid finns det dock en tendens att befolkningen tappar förståelse för allvaret, säger Kaarsbo.
– Jag har varit med i poddar där jag har fått frågan om PET inte överdriver, men jag är rätt säker på att de har gjort en korrekt analys när de bedömt säkerhetsläget som allvarligt. Även om man inte ser saker så ligger det hela tiden och lurar bakom hörnet.
Mer uppmärksamma
I söndags uppmanade al-Qaida till attacker mot både Sverige och Danmark. Bakgrunden till hoten är den senaste tidens koranbränningar i respektive länder.
– Nu tror jag att många är mycket mer uppmärksamma. Få trodde att terrorhotnivån var så hög, men nu tror jag inte längre att det är någon som tvivlar på allvaret, säger Jacob Kaarsbo och fortsätter:
– Det visar återigen att man har prioriterat rätt i Danmark. Vi har många års erfarenhet med det här arbetet och jag tror att danska myndigheter är väl rustade för den här typen av hot.