Covidvaccin kan orsaka kraftiga mensblödningar

Kraftiga mensblödningar bör läggas till som en biverkning av två olika vaccin mot covid-19, rekommenderar den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA.
–Man kan få en ökad volym blod helt enkelt, eller en menstruation som varar lite längre än normalt, säger Ebba Hallberg på Läkemedelsverket.

MRNA-vaccinen Comirnaty och Spikevax kan orsaka kraftigare mensblödningar hos kvinnor. Arkivbild.

MRNA-vaccinen Comirnaty och Spikevax kan orsaka kraftigare mensblödningar hos kvinnor. Arkivbild.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Vaccin2022-10-28 12:00

Det är EMA:s kommitté för läkemedelssäkerhet, PRAC, som nu rekommenderar att kraftiga mensblödningar ska läggas till som en biverkning till mRNA-vaccinen Comirnaty och Spikevax. Biverkningen är av så kallad okänd frekvens.

– Det är så pass ovanligt att det inte är känt. Den här benämningen finns för många läkemedel så det är inte konstigt, säger Ebba Hallberg, gruppchef på enheten för läkemedelssäkerhet på Läkemedelsverket.

Fall av kraftiga mensblödningar har rapporterats efter första, andra och boosterdoser av vaccinen. Men, betonar Ebba Hallberg, majoriteten av de fall som rapporteras klassas som icke allvarliga biverkningar – och dessutom är besvären oftast tillfälliga.

Inga andra mensrubbningar

Ända sedan vaccineringen mot covid-19 inleddes har det kommit rapporter om att det skulle påverka kvinnors menscykel. I juni konstaterade EMA att det inte gick att slå fast ett samband mellan utebliven mens och mRNA covidvaccin – något som fortsatt gäller, säger Ebba Hallberg.

– Detta gäller endast kraftiga blödningar, inget annat. Det är jätteviktigt i sammanhanget.

TT: Om man har kraftig menstruation redan till vardags, ska man tänka efter innan man tar de här vaccinen?

– Är man orolig eller har frågor kring detta så ska man kontakta sin gynekolog eller läkare, det är det bästa, säger Ebba Hallberg.

"Fördelar uppväger risker"

Det finns inga tecken på att vaccinbiverkningen skulle påverka fertiliteten hos drabbade, konstaterar Läkemedelsverket. Inte heller finns det någon data på att vaccinen skulle orsaka graviditetskomplikationer. Det är säkert att vaccinera sig såväl innan som under graviditet, betonar Ebba Hallberg.

– Vaccinet är lika effektivt som tidigare vad gäller att skydda mot svår sjukdom och dödsfall. Vi har en pågående pandemi fortfarande och fördelarna med vaccinen uppväger riskerna i allra högsta grad, säger hon och tillägger:

– Budskapet är fortsatt att vaccinera sig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!