Enligt torsdagens besked från myndigheten ska vaccineringen av 12–15-åringarna ske samordnat i hela landet och sättas i gång i början av november. I Östergötland, Örebro, Norrbotten och Västra Götaland, håller regionerna fast vid en gemensam start första veckan i november – eller tidigare om det blir aktuellt.
Men Region Stockholm försöker nu pressa Folkhälsomyndigheten att tidigarelägga vaccinationen, eftersom regionen kommer att vara redo inom två till tre veckor. På måndag öppnar man möjligheten att boka.
– Vi går ju nu före Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Det gör att vi inte kan ha den här breda jättevaccinationen som vi skulle vilja, säger Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdsregionråd.
Skälet är att Socialstyrelsen inte ger sjuksköterskor rätt att ordinera vaccin mot covid-19 till den yngsta åldersgruppen förrän det datum som Folkhälsomyndigheten fastställt.
Läkare på plats
Det kan däremot läkare redan nu. Enligt Anna Starbrink ska Region Stockholm därför ha läkare på vaccinationsmottagningarna som kan ordinera vaccin till de yngsta.
– Jag uppmanar verkligen Folkhälsomyndigheten att tänka om. Helst skulle de säga att rekommendationen gäller från nu, sedan får regionerna göra det de mäktar med, säger Starbrink.
Planeringen för den breda vaccinationen pågår nu i hela landet. Om det blir skolsköterskor eller vaccinatörer utifrån som ger sprutan till högstadielever kommer troligen att variera.
I flera regioner är man överens om att skolorna är en lämplig plats att ge vaccinet på.
– Att man försöker få till vaccinationen i skolan handlar om barnperspektivet, att de ska känna sig trygga, säger Kerstin Jonsson, vaccinsamordnare i region Östergötland.
"Inte mogna"
I Östergötland skickar regionen ut ett personligt erbjudande till alla som kan vaccinera sig tillsammans med information om vaccinet, om bokning och en samtyckesblankett till vårdnadshavare.
Andra regioner kommer att använda 1177, sina egna digitala kanaler och flera jobbar på att kunna gå ut med information via skolor.
– Vi gör på samma sätt som med gymnasiet: skolan går ut med information om vaccinet och med erbjudandet om vaccin, säger Inger Nordin-Olsson, regional vaccinationssamordnare.
Åldersgruppen 12 till 15 år skiljer sig åt från den förra minderåriga gruppen som fick erbjudandet, 16 och 17–åringarna. Ansvariga för vaccineringen bedömer att det är svårt att göra en så kallad mognadsbedömning för att avgöra om de själva kan fatta beslut om att vaccinera sig eftersom de är så pass unga.
Samtal med skolsköterska
I högstadieungdomarnas fall uppger regionerna att vårdnadshavare behöver ge sitt samtycke på en blankett. Det är också viktigt för vissa barn att få ta med sin förälder, och då behöver skola och de som ansvarar för vaccineringen kunna lösa det. Om det är ett krav på att båda vårdnadshavarna skriver under varierar.
– Som det ser ut nu använder vi en samtyckesblankett som vid andra vaccinationer i skolan där underskrift av båda vårdnadshavarna krävs, säger Kristine Rygge, vaccinsamordnare i Västra Götalandsregionen.
– Vi har accepterat att bara en vårdnadshavare skrivit under samtyckesblanketten, säger Norrbottens hälso- och sjukvårdsdirektören Pia Näsvall.
Om en elev står där och vill vaccinera sig utan att ha något samtycke från föräldrar blir det svårare:
– Då pratar vi med barnet, är det så att de glömt lappen så kan vi ringa och få samtycke. Är det så att de är oense i familjen har vi skolsköterska som kan gå in och samtala vidare runt den här frågan, säger Kerstin Jonsson, vaccinsamordnare i Region Östergötland.