Totalt sett har knappt 27 procent av världens befolkning vaccinerats mot covid-19 med minst en dos och drygt 13 procent är färdigvaccinerade, enligt Our world in data, baserat på officiella siffror.
I låginkomstländer har bara strax över en procent av befolkningen fått en dos. I Sverige är 75 procent av den vuxna befolkningen vaccinerade med en dos, och över 47 procent med två.
Donera överblivet
Enligt Folkhälsomyndighetens prognos kommer Pfizer och Moderna att leverera totalt nästan sex miljoner vaccindoser till Sverige under augusti och september. Dessutom finns avtal om över en miljon doser från Curevac i september – förutsatt att det godkänns.
TT: Varför avtalar regeringen om att köpa in mer vaccin från ett nytt bolag, Sanofi, trots att vi har gott om doser, när andra länder har brist?
– Det är en del av en stor upphandling som vi gör genom EU, det bidrar till att vacciner kan tas fram över huvud taget, säger biståndsminister Per Olsson Fridh (MP).
Blir det vaccindoser över ska de doneras från Sverige vidare till det FN-ledda vaccinsamarbetet Covax som distribuerar vaccin till fattiga länder.
Sverige har hittills donerat tre miljoner doser till Covax. Totalt har det internationella vaccinsamarbetet tagit emot 136 miljoner doser som fördelats till 136 länder i Afrika, Latinamerika, Mellanöstern, östra Europa och Sydostasien.
Bråttom med avtal
En förklaring till att vaccindoserna inte går direkt till Covax och vidare till länder med stora behov, är att det saknas avtal mellan läkemedelsföretagen och Covax. Endast Astra Zeneca har i dag tecknat avtal.
– Vi måste hitta en metod där de kan gå direkt från tillverkarna till Covax, för att sedan hamna i länder där behoven är större, säger Per Olsson Fridh.
Enligt biståndsministern är det bråttom. Covax och vaccintillverkarna behöver komma överens inom några veckor innan de stora vaccinleveranserna som väntas i augusti.
– Kommer avtalen inte på plats snart riskerar vi att ha överskottsdoser som inte kommer till användning, och de behövs vaccin ute i världen, säger han.
TT: Vad gör Sverige för att pressa på?
– Vi för dialog med Covax och vaccintillverkarna. Den svenska vaccinsamordnaren deltar i de samtalet och ligger på för att avtalen ska bli klara, säger han.
Sverige vaccinsamordnare Richard Bergström skriver i ett mejl till TT att avtalen väntas vara färdiga "inom ett par veckor".