15 minus i norr – säsongens kallaste

Minus 15,4 grader. Den temperaturen uppmättes i Naimakka i nordligaste Lappland under natten till tisdagen. Det är säsongens hittills kallaste notering enligt SMHI.

Vy över Kiruna, tagen uppe på Kiruna gruva. I Naimakka var det 15 minusgrader. Arkivbild.

Vy över Kiruna, tagen uppe på Kiruna gruva. I Naimakka var det 15 minusgrader. Arkivbild.

Foto: Hanna Franzén/TT

Väder2022-10-25 19:19

Kylan fick hjälp på traven av en klar himmel. Där skiljde sig Naimakka från stora delar av landet, där molnighet har varit det dominerande väderinslaget, med disiga morgnar och kvällar på många håll.

– På onsdag ser det ut som att det kan lätta en del i den norra halvan av landet, kanske ner mot Dalarna, med utrymme för en del sol. Längre söderut är det mycket moln, säger meteorologen Sofia Söderberg vid SMHI.

På torsdag rör sig ett regnområde in över mellersta Norrland och i fjällen kan det snöa. Framåt fredag blir det överlag ostadigt väderlandet, främst i norr.

Sedan verkar det spricka upp i stora delar av landet.

– I helgen ser det ut som att det på många håll kan bli en del sol. Då är det främst i fjälltrakterna som det drar in byar av regn och snö, men längre söderut där det tidvis varit mycket moln kan det bli betydligt mer utrymme för sol i det som finns i prognosmaterialet, säger Sofia Söderberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!