Åska och dunder: Rädda robotgräsklipparen

Efter värmen drar kraftiga regn- och åskskurar in över stora delar av Sverige. Då kan robotgräsklipparna vara illa ute. Även laddstolpar, garageportar och spabad kan råka illa ut.

Skadorna på utomhuselektronik, som robotgräsklippare, ökar. Arkivbild.

Skadorna på utomhuselektronik, som robotgräsklippare, ökar. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Väder2022-07-22 19:14

När det åskar är det inte bara elektronik inomhus, som datorer och tv-apparater, som behöver skyddas, visar Folksams skadestatistik för 2021.

Robotgräsklippare står för över 44 procent av de åskrelaterade skadorna som anmälts till försäkringsbolaget. Andelen har ökat stadigt de senaste åren, då allt fler tar hjälp av robotgräsklippare. 2015 var motsvarande siffra 14 procent.

"Men det finns såklart sätt att skydda sin lilla hjälpreda på, det enklaste alternativet är alltid att koppla ur den när åskan går", säger Erik Arvidsson, skadeförebyggare Folksam i ett pressmeddelande.

Bara tv-apparater skadas oftare till följd av åskoväder, enligt statisten. Även laddstolpar till bilar, garageportar samt spabad råkar illa ut.

Att dra ut kontakten till elektroniken inomhus och utomhus ger ett bra skydd.

"Ett generellt tips blir också att koppla ur elektronik och att lägga sladdarna en bit ifrån uttagen då blixten annars kan hoppa från uttaget till sladden", säger Arvidson.

Är man inte hemma kan man överväga att låta installera åskskydd, jordfelsbrytare och överspänningsskydd.

När det gäller spabad ska man inte bada om det åskar – då vattnet kan vara strömledande och riskera liv och hälsa.

Så skyddar du robotgräsklipparen vid åska

Montera ett åskskydd mellan slingan och laddstationen till en kostnad under 1 000-lappen. Det ger ett bra skydd för indirekta nedslag, den mest förekommande orsaken till åskskada.

Ett billigare alternativt är att koppla ur klipparen när du vet att åska är på väg. Då är det viktigt att tänka på att koppla ifrån laddstationen från elnätet, koppla ifrån begränsningsslingan från laddstationen och även flytta robotgräsklipparen från laddstationen.

Källa: Folksam

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!