Dramatisk väderhelg väntar

Mycket besvärligt väder väntas i södra Sverige i helgen när ovädret, som i Danmark döpts till Malik, drar in. Räkna med mycket hårda vindar med stormstyrka i byarna. Nu är det dags att surra fast utemöbler och andra lösa föremål.

29–30 januari.

29–30 januari.

Foto: /TTJohan Hallnäs

Väder2022-01-28 12:41

SMHI utfärdar orange varning för blåst med stormbyar längs stora delar av Västkusten, Skåne och sydvästra Småland från lördag eftermiddag till söndag vid lunchtid. Samma varning utfärdas för Gotland från lördag kväll ända fram till sent på söndagskvällen.

– Vi har ett lågtryck som ska passera oss och det är i samband med det som vi får det besvärligt, säger Erik Höjgård-Olsen, meteorolog vid SMHI.

Utöver blåsten väntas ihållande regn i Götaland under lördagen.

– Det är inga våldsamma regnmängder, men däremot är det kanske taskigt för ansiktet. Det kommer att blåsa rejält och man får de här nålarna i ansiktet.

Kombineras med snö

Skåne och Västkusten kan börja andas ut söndag eftermiddag då vinden mattas av, men från söndag morgon tilltar vinden längs ostkusten.

– Roslagskusten och Stockholms län ser ut att få de nya stormbyarna och det som är besvärligt där att vi har de här starka vindarna i kombination med snöfall, säger Erik Höjgård-Olsen.

Sammantaget gäller det att förbereda sig, tycker han.

– Ju starkare vind vi har desto större föremål kan vinden välta, som träd till exempel. Ett jättetips är att surra fast utemöblerna, eller till och med plocka in dem.

Höjer beredskapen

Elbolaget Eon höjer beredskapen Skåne, Halland, Kalmar, Blekinge, Kronoberg och Jönköpings län, men flaggar samtidigt för att vindarna kan bli så hårda att felavhjälpningen riskerar att bli utdragen.

"Vid de vindstyrkor som SMHI varnar för är det helt enkelt för farligt för våra montörer att arbeta på fältet. Vi fokuserar på att hantera akuta ärenden, som medför fara för allmänhetens liv och hälsa", säger Peter Hjalmar, regionchef Syd, i ett pressmeddelande.

Han uppmanar också alla att förbereda sig, till exempel genom att se till att ha ljus och tändstickor hemma, liksom batterier till facklampa.

Under senare delen av söndagen avtar vinden långsamt och på måndag och tisdag blir det betydligt lugnare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!