Efter hettan – skyfall och översvämningar

Efter värmen har kraftiga regn- och åskskurar dragit in på många håll i landet, med många översvämmade källare som följd. SMHI varnar för skyfallsliknande regn i norra delar av Götaland och södra Svealand.

SMHI varnar för kraftigt regn som kan leda till översvämningar. Arkivbild.

SMHI varnar för kraftigt regn som kan leda till översvämningar. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Väder2022-07-22 09:56

Många orter har drabbats av kraftiga lokala skurar. Särskilt i Värmland och i norra delar av Dalsland har det varit en våt fredag. I Arvika visar mätarna på 70 millimeter regn på fredagseftermiddagen.

Även i sydöstra Dalarna, Gävleborgs län, norra Östergötland och upp över Sörmland har ett omfattande regnområde dragit in, som under dagen också letat sig in över Örebro och Västmanlands län.

– Det är ganska spritt, säger Linus Karlsson, meteorolog på SMHI.

Även åskan har ställt till det. I Norrköping började ett hus brinna sedan blixten slagit ned och runt om i landet rapporterade elbolag om strömavbrott av olika stor omfattning och varaktighet.

Särskilt i Östergötland uppstod mark- och terrängbränder efter blixtnedslag.

Gula varningar

Skurarna väntas fortsätta under fredagskvällen och SMHI har utfärdat en gul varning i norra Götaland samt Södermanlands, Örebro och Västmanlands län. En gul varning finns även för nordvästra delarna av Västra Götalands län och en stor del av Värmlands län.

Här kan det komma stora mängder regn på kort tid, med lokal risk för översvämningar. Konsekvenserna kan bli stora beroende på var regnet faller.

– Det handlar mycket om att man har oturen att skuren passerar i sitt område.

Räddningstjänsten i Östra Götaland har förberett sig på att de kan leda till översvämningar.

– Vi är mer på tårna vad gäller den typen av larm. Vi har förberett våra styrkor genom att be dem kolla att de har rätt utrustning i bilarna, sade Pia-Maria Nautras vid räddningstjänsten Östra Götaland tidigare under dagen.

Översvämmade källare

Även i Arvika var räddningstjänsten förberedda, med extrainkallad personal.

– Det har varit fullt påställt hela dagen. Vi har varit runt i flertal källare och pumpat vatten i Arvika och i orter utanför, säger Anton Gerdin, brandförman på räddningstjänsten Arvika.

Styrkorna har kämpat med igensatta vägtrummor som sköljt vatten vidare mot husgrunder.

– Jag vet inte hur många samtal vi har fått, men det har varit många.

På lördag väntas mindre kraftiga och spridda skurar i Götaland.

– Annars är det mestadels uppehåll i övriga delar av landet, säger Linus Karlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!