2010 var året då samtliga svenskar blickade ut över ett snötäckt landskap på julafton – eller åtminstone hade möjligheten att göra så. Till och med Lund, som brukar ha vit jul ungefär vart tionde år, kunde stoltsera med hela 32 centimeter snö.
Två år senare kunde bland andra stockholmare och Härnösandsbor jubla över rekordmängder. 2012 var den snörikaste säsongen på 100 år just i Härnösand, och huvudstaden hade inte haft så mycket sedan 1915.
– 2009, 2001 och 1995 hade större delen av landet snö. 1981 hade hela landet större snömängder, likt 2010, säger Therese Fougman, meteorolog vid SMHI.
Mäts en gång per dygn
Kanske går föreställningen om en vit jul att sammanfatta med att de flesta svenskarna har dåligt minne?
– Ja, kanske det. Eller så minns man att det kommit snö någon av dagarna kring julen. Det är också så att snödjupet mäts på morgonen så det kan vara så att snön kommit under dagen eller kvällen, som kanske är den viktigaste tiden på julafton, och sedan regnat bort igen, säger Fougman.
Vill du förbättra dina odds för snö på julafton bör du bege dig norrut. I stort sett hela Norrland, Dalarna och norra Värmland är sannolikheten för snö nämligen mer än 80 procent. I den inre delen av norra Norrland och de södra fjälltrakterna är det i princip alltid snö vid juletid.
Vit jul i Norrland
– Tittar man historiskt på de mest snösäkra platserna är det i inre Norrland. Och så som snötäcket ser ut nu ser det ut som att större delen av Norrland kommer att få snö i år också.
För övriga landet är det ingen högoddsare att julen blir grön. Kommande vecka väntas mildare luft dra in och nagga på det snötäcke som på sina håll ligger just nu.
– I nordöstra Småland ser det ut att ligga mycket snö, så där kan jag tänka mig att det eventuellt får ligga kvar.
Fougman slänger dock in en rejäl brasklapp över julprognosen:
– Man vet inte vad som händer i julveckan än. Det vill till att det kommer nya lågtryck som kan ge oss snö.