Expertens blixtråd: Lek inte vetenskapsman

En man träffades av blixten under en golfrunda på måndagen. Varje år träffas en handfull personer av blixten i Sverige. Vill man vara på den säkra sidan finns ett antal råd att tänka på.

Inomhus är den säkraste platsen under ett åskoväder. Arkivbild.

Inomhus är den säkraste platsen under ett åskoväder. Arkivbild.

Foto: Kent Porter/AP/TT

Väder2023-07-17 20:06

Juli och augusti innebär åsktider när den varma luften stiger och bildar tjocka moln där blixtar kan frodas. Risken att träffas av ett nedslag är minimal, men varje år befinner sig ett handfull personer på fel plats vid fel tidpunkt. I Sverige dödar blixten i snitt en person om året.

På måndagsförmiddagen var olyckan framme när en man skadades allvarligt efter att ha träffats av blixten under en golftävling i Falkenberg.

Enligt Mats Leijon, professor i elektricitetslära vid Uppsala Universitet, finns det en sak att göra om någon i närheten blivit drabbad: hjärt- och lungräddning.

– Det viktiga är att få i gång hjärtat, där räddar man liv. Man behöver inte vara avancerad på det eller sjukvårdsutbildad, det gäller bara att få i gång personen. Om man är snabb behöver personen inte få några bestående men, säger han.

– Och det är inte farligt, personen kan inte leda något vidare till dig – vilket en del är oroliga för.

Säkrast inomhus

Hur skyddar man sig då mot ett blixtnedslag?

För att vara på den säkra sidan bör man leta sig inomhus. Har man inget tak över huvudet i närheten handlar det om att undvika platser som är mer utsatta än andra. Badar du ska du ta dig upp och inte söka skydd under ett träd.

Öppna ytor, som golfbanor, är riskabla platser, liksom höga höjder.

– Man ska heller inte lägga sig i ett dike för där kan strömmen gå. Det finns massa råd, där vissa är något motsägelsefulla. Det man vet är att bilar med metallkaross och hus är jättebra skydd, säger Mats Leijon.

– Ser man en tv- eller radiosändare i närheten kan man vara ganska säker på att man är skyddad av den.

Försök inte räkna

Det viktigaste är att inte ha något av metall nära kroppen.

– Man ska inte ha halsband, och heller inte springa runt med paraply eller golfklubbor. Metallen bryter loss elektroner, och det gör att man får anvisningar var blixten skulle kunna träffa någonstans, säger Mats Leijon.

Även om risken att träffas av blixten är extremt liten är det viktigt att ta åskan på allvar och inte utsätta sig för onödiga risker, säger Mats Leijon. Att försöka ta reda på var blixten slår ner är omöjligt.

– Visst kan det vara lite roligt att räkna hur många kilometer bort blixten är, men börjar det mullra och åska så ska man leta sig in. Man ska ha stor respekt och inte försöka leka vetenskapsman, så lägg av med det och ta fysiklektionen när ni kommer in i huset.

Fakta: Så skyddar du dig mot blixten

Undvik att gå upp på berg, bada, åka i icke åskskyddad båt, vattensporta eller fiska. Vatten leder ström och en person blir lätt den högsta punkten om man är nära öppet vatten.

Undvik att stå under träd eller andra höga föremål.

Gå inomhus. Finns inget hus så är du säkrare i en bil eller husvagn än på marken.

Alla metallföremål i nära kontakt med kroppen bör avlägsnas eftersom de annars kan orsaka brännskador.

Faran är mindre om du har blöta kläder då det utgör en bättre elektrisk ledare än torra kläder. Träffas man kan strömmen gå mer ytligt genom kläderna och inte genom kroppen.

Undvik öppna ytor, som golfbanor och fotbollsplaner, och bergstoppar.

Vid tältning under åskväder bör man sitta mitt i tälten och med hopdragna ben.

Är man en samling människor ska man sprida ut sig. Stå inte nära varandra och håll inte varandra i handen, då strömmen kan passera från den som träffades till andra personer.

Källa: SMHI, Uppsala Universitet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!