Expertens råd: Måste förstå vattnets väg

Täpp igen golvbrunnar och tänk på vad du förvarar i källaren. Veckans extrema regnoväder över Gävle och Dalarna har nog fått många att fundera över hur man kan skydda bostaden mot översvämning. Och det finns en hel del att göra, både på kort och lång sikt.

Att ha en länspump hemma är ett sätt att förbereda sig för en översvämning. Arkvbild.

Att ha en länspump hemma är ett sätt att förbereda sig för en översvämning. Arkvbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Väder2021-08-22 07:28

Bygg tillfälliga barriärer av sand och jord och lär dig att pumpa rätt, det är två av Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps (MSB) viktigaste råd inför översvämningar.

Nilla Thomson jobbar på Boverket och är expert på klimatanpassning i den byggda miljön. Hon tycker att alla ska fundera över preventiva åtgärder eftersom dessa häftiga regn kan inträffa precis var som helst.

Samtidigt tycker hon att man måste skilja mellan vanliga skyfall och de extrema regn som inte går att skydda sig mot eftersom avloppssystemen inte är dimensionerade för mer än normala omständigheter.

Kolla med grannar och medier

För den som går i hustankar finns det dock mycket att ta i beaktande. Ligger byggnaden i en sluttning är risken att få in vatten stor.

– Om huset ligger vid sjö och vattendrag, stort som litet, så kan man ju fundera på om det sker regelbundna översvämningar där även normalt, säger hon.

Ska man flytta till ett nytt område bör man också kolla med grannar och boende i området om man drabbats av skyfall och översvämningar tidigare.

– Om man inte har gjort några förebyggande åtgärder så hamnar vattnet på samma ställe igen, vattnet letar sig mot lågpunkter, säger Erik Bern som jobbar med förebyggandefrågor på MSB.

Det också värdefullt att kolla om kommunen och länsstyrelsen gjort en skyfallskartering över platsen – en karta som visar var vattnet tar vägen vid ett skyfall, hur det rinner och var det blir stående.

Att kolla i tidningsarkiv för att se vad medier skrivit om eventuella regnoväder är också ett bra sätt att tillskansa sig kunskap, tycker båda experterna.

Viktigt med grönytor

Hur huset är byggt bör man också studera, fungerar avrinningen? Var tar vattnet som faller på taket vägen? En stenkista runt huset och sadeltak med fungerande stuprör underlättar för vattnet att spolas bort.

Men för mycket stenbeläggningar och asfalterad yta runt byggnaden kan ställa till det.

– Om man har en trädgård med gräsmatta så fångar det upp och leder ned vattnet i marken där det inte gör någon skada. Man måste tänka sig in i vattnets väg, säger Nilla Thomson.

Om man bor i ett trä- eller stenhus spelar dock ingen roll.

– Det finns inget dåligt material i det här avseendet, men det gäller att underhålla. Om du har trä ska det målas av och till med lämpliga färger.

Att bygga huset på en så kallad plintgrund som gör att huset kommer upp en bit från marken är ett sätt att minska risken för översvämningar.

TT: Kommer det att bli omodernt att bygga med källare?

– I dag är det vanligare att man bygger så kallad platta på mark, men det är inte heller bekymmersfritt, där gäller det verkligen att man gör grundläggningen på rätt sätt, så det är ingen garanti.

Förbered dig inför en översvämning
  • Förvara inte värdefulla saker och elektriska apparater i källare.
  • Kontrollera att källarfönster är täta så att inget vatten kan rinna in.
  • Täta ventiler om det finns sådana i marknivå.
  • Bygg en tillfällig barriär av sandsäckar.
  • Täpp igen golvbrunnar och toalettstolar med sandpåsar eller liknande.
  • Placera bilen på en hög plats.
  • Stäng av strömmen med huvudströmbrytaren om vatten tränger in i huset.
  • Pumpa ut inkommande vatten med en länspump.
  • Undvik att gå eller köra bil genom översvämmade områden.
  • Ha mobiltelefonen fulladdad.
  • Följ nyhetsrapporteringen i medier.
  • Stanna kvar på ett högt ställe där du kan bli hämtad av räddningspersonal om du inte kan lämna din plats på grund av översvämningen.
  • Be en elektriker kontrollera att det är säkert att slå på strömmen om du har haft vatten i bostaden.
  • Vädra ut fukten genom att öppna fönster och dörrar.

Källa: Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!