Den kraftiga vårfloden har gjort att SMHI utfärdat varningar för höga flöden och översvämningar i nedre Torneälven. Men under natten och morgonen har flödena mestadels kulminerat och minskar nu, enligt Sara-Sofia Asp, vakthavande hydrolog på SMHI.
– Generellt så kan man säga att det sjunker, säger hon.
Men flödena är fortsatt höga och varningarna gäller tills vidare.
– Vi gör en ny bedömning i morgon och uppdaterar då våra varningar, säger Sara-Sofia Asp.
I Övertorneå har vattnet sjunkit med omkring 10 centimeter under natten, enligt räddningschef Roland Mäki.
– Nu går det åt rätt håll, det är trevligt med positiva siffror, säger han.
Stort mörkertal
Hur många som har drabbats eller hur omfattande skador vattnet har orsakat kring Övertorneå har Roland Mäki ingen samlad uppgift om.
– Folk är vana vid att vårfloden kommer, men den var ju ovanligt kraftig i år. Jag har aldrig varit med om så här mycket vatten, säger han.
– En del har ringt SOS Alarm eller 112 och begärt hjälp, men sedan har vi säkert ett stort mörkertal med människor som prövat att åtgärda skadorna själv.
Det stora problemet är vatten som har trängt ner i källare i hus och stugor.
– Jag vågar inte gissa hur många som har fått sina sommarstugor blöta, men det handlar nog om tiotals. Försäkringsbolagen kommer att bli nedringda av folk som har fått skador på sina fastigheter, säger han.
– Vi får hoppas att vattnet sjunker snabbt så att avstängda vägar kan öppnas och skadorna kontrolleras.
Förstörd bassäng
Övertorneå kommun har fokuserat på att hålla i gång samhällsviktiga funktioner. Ett par äldre personer som har hemtjänst har tillfälligt flyttats från byarna där de bor till ett korttidsboende i centralorten.
– Det har varit besvärligt att ta sig fram till alla som behöver hjälp. Men nu går pumpstationerna för fullt, säger kommunstyrelsens ordförande Tomas Mörtberg (C).
Ett tempererat utomhusbad i Övertorneå har fått omfattande skador sedan själva bassängen tryckts upp och förstörts av vattentrycket. Den skulle ha öppnat till skolavslutningen men det ser mörkt ut.
– Det är ju en miljonskada. Bassängen hade målats om och skulle fyllas med vatten, men nu blir det inget bad där för barnen när skolan slutar, säger Mörtberg.
"Kritiskt"
Haparandas räddningschef Fredrik Wuopio delar bilden av att kulmen på vårfloden är nära.
– Läget är fortfarande kritiskt med jättehöga vattennivåer, säger han.
– Men jag tror att vi kan ha nått kulmen eller så gör vi det under dagen. Men det betyder ju inte att faran är över, mycket kan fortfarande hända.