Förödelse i stormens spår

Stormen Malik bedarrade på söndagen. Efter sig lämnade ovädret fallna träd över vägar och bilar, stängda broar och tusentals strömlösa. I Malmö fyllde ett stormfällt träd vardagsrummet i en lägenhet.

Ett fallande träd slog sönder delar av en lägenhet i centrala Malmö. Kvinnan som bor där klarade sig med fem minuters marginal.

Ett fallande träd slog sönder delar av en lägenhet i centrala Malmö. Kvinnan som bor där klarade sig med fem minuters marginal.

Foto: Johan Nilsson/TT

Väder2022-01-30 01:52

SMHI:s orange vädervarning som gällde för stora delar av västkusten, Skåne och sydvästra Småland, samt för Upplands- och Roslagskusten togs bort efter lunchtid på söndagen. Gotland behöll dock den näst högsta varningsgraden.

– Det är först under kvällen det kommer att avta något på Gotland, och i natt som vi kommer ner till friska vindbyar, säger Moa Hallberg, meteorolog på SMHI.

Stormen drog in över västkusten och södra Sverige under lördagskvällen. De kraftigaste vindarna i syd och väst kulminerade under natten. På flera av SMHI:s kuststationer uppmättes vindar i orkanstyrka.

Stora störningar

Ovädret drog sedan österut och resulterade i nya varningar över delar av Götaland och Svealand tidigt på söndagen.

Följden blev förseningar i flygtrafiken på Arlanda. Flera flyg sattes i vänteläge men det kunde hävas vid 9-tiden. På grund av följdförseningar uppmanade Swedavia resenärer att hålla kontakt med flygbolag eller researrangör.

Stormen störde också tågtrafiken i helgen. Flera tåglinjer längs västkusten och i Skåne ställdes in, men tågen började gå igen på söndagseftermiddagen.

Destination Gotland ställde in alla färjeturer till och från Visby.

Många utan el

Vid lunchtid blåste en elledning ned över E18 mellan Köping och Hallstahammar, skriver polisen. Larmade gjorde en förare som fått ledningen (med bruten ström) på sin bil. E18 fick stängas och trafiken leddes om under reparationen.

Öresundsbron stängdes på lördagen men öppnades igen på söndagsmorgonen. Vindkänsliga fordon avråddes dock från att passera. De hårda vindarna gjorde också att Älvsborgsbron i Göteborg hölls stängd för trafik.

Trafikverket rapporterade om träd som blåst ned över vägar och elledningar i stormens spår och många blev strömlösa.

Elbolagen Eon, Ellevio och Vattenfall hade drygt 20 000 kunder utan el tidigt på söndagseftermiddagen. Vid 21-tiden var knappt 5 000 fortfarande utan ström.

I Västra hamnen i Malmö välte en byggkran sent på lördagskvällen. Kranen krossade flera byggbodar och delar från den landade på parkeringen till en närliggande matbutik. Ingen person skadades.

Träd i lägenhet

En kvinna på ett seniorboende Malmö klarade sig undan med blotta förskräckelsen när ett 100-årigt träd föll och slog hål i taket på hennes lägenhet. Fem minuter dessförinnan hade kvinnan gått ut köket – från rummet där en av trädets grenar slog in.

Även grannlägenheten fick skador, men inte heller där kom någon människa till skada.

Vid Södertälje sjukhus släppte på söndagsmorgonen en byggnadsställning i den hårda vinden och slog mot byggnaden. Ställningen krossade fönster och glastak. Patienter flyttades om för att inte ligga för nära fönstren, enligt Aftonbladet. Sjukhuset gick upp i förstärkningsläge, tog bara in akut sjuka patienter och hänvisade förlossningspatienter till andra sjukhus i regionen, rapporterar SVT Nyheter.

En byggkran i Västra hamnen i Malmö välte. Flera byggbodar krossades av kranen.
En byggkran i Västra hamnen i Malmö välte. Flera byggbodar krossades av kranen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!