Fortsatt snövarning och trafikproblem i norr

Snöfall orsakade en del trafikproblem i Norrbotten under lördagen. Klass 1-varningen ligger kvar och snöandet väntas fortsätta under helgen, men med mer inslag av slask.

Snöfallet väntas fortsätta under söndagen. Arkivbild

Snöfallet väntas fortsätta under söndagen. Arkivbild

Foto: Berit Roald/NTB Scanpix/TT

Väder2021-10-16 12:41

Under natten och morgonen har räddningstjänsten rapporterat ett tiotal trafikincidenter från Umeå och norrut, rapporterar SVT Nyheter Norrbotten.

– Det rör sig inte om några allvarliga olyckor. De flesta olyckorna verkar ha skett efter kusten, säger Bo-Lennart Björklund, inre befäl RC-nord, till SVT.

Främst rör det sig om avåkningar och bilar som kört in i mitträcken. Björklund uppmanar människor att det lugnt i trafiken och se till att byta till vinterdäck.

Den klass 1-varning för snöfall som utfärdades för Västerbotten i går togs bort på lördagsmorgonen. Även varningen för Norrbottens läns kustland togs bort middagstid, men ligger kvar för inlandet, där det uppmättes 20-25 centimeter snö under morgonen. Och snöandet fortsätter.

– Det kommer att fortsätta snöa, men intensiteten avtar och det blir mer blöta inslag under söndagen. I kustlandet ser det ut att bli slaskigt. Men det blir ganska stora nederbördsmängder totalt, säger Sofia Söderberg, jourhavande meteorolog på SMHI, till TT.

En klass 1-varning innebär risk för halka, något man ska vara medveten om.

– Det kan bli besvärligt, och man ska vara försiktig, säger Söderberg.

Tidvis väntas också hårda nordvästliga vindbyar, och det råder även en klass 1-varning för kuling i hela Bottenviken och Norra kvarken.

I Haparanda har ett antal hus blivit vattenskadade, och i Västerbotten blev drygt 1 300 personer strömlösa under natten på grund av nysnö i kombination med blåst, rapporterar SVT.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!