Hal morgondag väntar när snöslasket fryser på

Stora snömängder och blåst har ställt till det i trafiken på flera håll i landet. Ovädret väntas fortsätta fram till tisdagen, enligt SMHI. När snöslasket fryser på under natten varnar Trafikverket för besvärliga väglag. –Starten på morgon bitti kommer att vara hal, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket, till TT.

Ovädret orsakade problem i trafiken, bland annat för större fordon. En buss körde fast på Folkungagatan i Stockholm.

Ovädret orsakade problem i trafiken, bland annat för större fordon. En buss körde fast på Folkungagatan i Stockholm.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Väder2022-02-21 06:32

Ovädret med kraftiga snöfall och friska vindar kommer hålla i sig under måndagskvällen, enligt SMHI. En orange varning har utfärdats fram till den tidiga tisdagsmorgonen över Örebro, Västmanland, Uppsala och Stockholm, och även för södra Gävleborg, sydöstra Dalarna samt de nordöstligaste delarna av Södermanland.

Snöandet väntas däremot klinga av på sina håll, med start i Värmland under sen eftermiddag och därefter i Örebro län.

– Däremot lär det dröja sig kvar i de allra ostligaste delarna av Svealand och Götaland och i kväll kommer det sannolikt att bli snö även på Gotland, säger Emma Härenstam, meteorolog på SMHI.

SMHI uppskattar att det i allmänhet kan bli 15–25 centimeter snöfall, med lokalt upp till 30 centimeter. Den hårda blåsten, som märktes allra tydligast längst kusten, rör sig in över landet.

– Vinden kommer att tillta även längre in, om man kikar på varningsområdet så kommer vi att ha hårda vindbyar så långt inåt land som halva södra halvan av Dalarna och östra Värmland, säger Emma Härenstam.

Stökigt trafikläge

Trafikläget har under måndagen varit minst sagt besvärligt, främst i norra Småland, Östergötland, Sörmland, Närke, Västerås och vidare upp mot Stockholm och Uppsala, enligt Bengt Olsson.

– Det har varit stökigt med att hinna få undan snö och slask innan det har kommit nytt, vilket det här gjort hela tiden, säger han.

Ett flertal trafikolyckor har inträffat i olika delar av landet. Bland annat välte en stadsbuss i Västerås på eftermiddagen. Ett tiotal personer var i bussen men ingen skadades vid händelsen, enligt räddningstjänsten. Utanför Ärna i Uppsala åkte en buss med flertal passagerare i diket. En person fördes till sjukhus.

Ett flertal lastbilsolyckor skedde också under dagen, där fordonen körde fast i det besvärliga väglaget.

Vägförhållandena har även resulterat i inställd lokaltrafik i flera län, som Uppsala, Stockholm, Sörmland och i Gävleborg.

Halka väntar

Enligt Bengt Olsson arbetar Trafikverket för fullt med att få undan snön och slasket från vägarna men det är fortfarande en hel del vägar som inte har hunnits med, främst i det mindre vägnätet.

Temperaturerna sjunker dessutom framåt natten och då väntar ett annat besvärligt väglag, vilket trafikanter bör vara uppmärksamma på.

– Just nu är det väldigt mycket vatten när snön smälter och sjunker temperaturen kommer det att frysa till, säger Bengt Olsson.

Om man ska bege sig ut på vägarna bör man följa väderleksrapporteringen och få en uppfattning om hur sträckan man ska köra ser ut.

– Om man kan vänta en stund in på förmiddagen innan man ger sig i väg så man kan få lite bättre information om hur läget ser ut så är det en fördel, säger Bengt Olsson.

Varningar från SMHI.
Varningar från SMHI.
Fakta: Vädervarningar

Gul varning:

Konsekvenser för samhället, vissa risker för allmänheten.

Orange varning:

Allvarliga konsekvenser för samhället, fara för allmänheten.

Röd varning:

Mycket allvarliga konsekvenser för samhället, stor fara för allmänheten.

Källa: SMHI

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!