Haparanda förbereder för kulmen på vårflod

Den extrema vårfloden i nedre Torneälven bedöms kulminera i och kring Haparanda sent på söndagen eller natten till måndagen. På sina håll har älven breddats med flera hundra meter. –Vistas inte nära älvkanten. Gå absolut inte ut i vattnet, säger räddningschef Fredrik Wuopio.

Vårfloden i Torne älv beskrivs som den värsta på decennier. Bilden är tagen från Strandgatan i Haparanda, där älven breddats tiotals meter.

Vårfloden i Torne älv beskrivs som den värsta på decennier. Bilden är tagen från Strandgatan i Haparanda, där älven breddats tiotals meter.

Foto: Foto: Räddningstjänsten Haparanda

Väder2023-05-21 08:51

SMHI har utfärdat röda varningar för höga flöden och översvämningar i nedre Torneälven de närmaste dygnen. Vårfloden beskrivs som den värsta på årtionden och har orsakats av snösmältning i kombination med kraftigt regn tidigare i veckan.

Kulmen väntas enligt SMHI nå Haparanda med omnejd sent på söndagsdygnet eller tidigt på måndagsdygnet, och räddningstjänsten gör kontinuerligt avstämningar. Beredskap finns också för att valla in fastigheter med samhällsviktig verksamhet om så krävs.

Kontinuerliga kontroller

– Så som det ser ut behöver vi inte valla in några byggnader – troligen kommer de att klara sig. Men vi kommer att monitorera till dess vi bedömer att läget är säkert, säger räddningschef Fredrik Wuopio vid lunchtid på söndagen.

Han konstaterar att nedre Torneälven på sina håll breddats med flera hundra meter. I Haparanda stad kan det handla om ett 50-tal meter. Och hans tydliga uppmaning är:

– Vistas inte nära älvkanten. Gå absolut inte ut i vattnet, det är jätteströmt och jättekallt.

Vägar, byggnader och bassäng

Vad vårfloden orsakat i skador längs älven återstår att se. Lokala medier har rapporterat om såväl vägsträckor som byggnader under vatten. Ett av flera exempel på vårflodens konsekvenser är utebadet i Övertorneå som skulle öppna till skolavslutningen. Älvvattnet har dock tryckt upp bassängen så att den gått sönder.

– Som det ser ut nu är det noll möjlighet att det blir bad i sommar, säger Lars Niemi, fastighetschef i Övertorneå kommun, till P4 Norrbotten.

Rättad: Fredrik Wuopio är räddningschef i Haparanda. Fel kommun angavs i en tidigare version.

Haparanda söndag morgon. Gränsälven har breddats väsentligt och stigit upp mot Strandgatan.
Haparanda söndag morgon. Gränsälven har breddats väsentligt och stigit upp mot Strandgatan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!