Här väntas snöfall och kraftig blåst

Det väntas snöfall och blåst i delar av landet. SMHI varnar för trafikproblem och begränsad framkomlighet på grund av nedfällda träd. Älvsborgsbron i Göteborg är avstängd i båda riktningarna på grund av hårda vindar.

Snö och kraftig vind väntas i delar av Sverige. Arkivbild.

Snö och kraftig vind väntas i delar av Sverige. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg /TT

Väder2023-10-14 08:02

SMHI:s gula varningar gäller för Norrbottens län och norra Västerbottens län där det under lördagen förväntas snö och frisk vind.

– Lokalt kan det falla upp till två-tre decimeter snö. Vinden i kombination med snön kan ställa till med besvär, säger Linus Karlsson, meteorolog på SMHI.

Hösten är en tid på året då det inte är helt ovanligt med snöfall i norra delarna av landet, enligt Karlsson. Temperaturen under lördagen förväntas vara runt nollan och det kan komma blöt och tung snö.

SMHI har även utfärdat gul varning för västkusten, norra Götaland och södra Svealand där det förväntas bli blåsigt med hårda sydvästliga vindar som lokalt kan nå stormstyrka.

Älvsborgsbron i Göteborg är avstängd i båda riktningarna på grund av hårda vindar, rapporterar Ekot i Sveriges Radio. Trafikverket uppger att avstängningen beräknas till klockan 15 under lördagen.

I inlandet väntas blåsten fortsätta under kvällen. Vindbyarna vid västkusten kommer att avta natten mot söndag. Lokalt kan det dröja fram till söndag morgon.

– De gula varningarna kan medföra olika problem, man ska vara uppmärksam och hålla sig uppdaterad på hur prognosen ser ut där man bor, säger Linus Karlsson.

Redan under fredagen meddelade Trafikverket att de stoppar delar av tågtrafiken i helgen. Innan tågtrafiken återupptas kommer sträckorna att genomgå kontroller.

Några av de berörda sträckorna är Linköping–Eskilstuna–Sala, Ystad–Simrishamn och Halmstad–Värnamo, enligt Trafikverkets hemsida.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!