– September har varit en rekordmånad på många ställen, med flera rekord som tangerats. Och då går ju vissa av mätstationerna tillbaka till 1800-talet, säger Anders Wettergren, meteorolog på SMHI.
Mest utmärker sig september kanske för att ha varit ovanligt varm. Åtta av månadens dagar uppmättes högsommarvärme – alltså en maximal dagstemperatur som når minst 25 grader. I till exempel Halmstad och Ullared var september varmare än både juli och augusti – något som aldrig hänt sedan SMHI:s mätningar startade.
Men september fick också en osedvanligt blöt inledning. I Uppland, Västmanland och östra Dalarna mättes på flera stationer dygnsnederbörd som var långt över vad man annars får på en hel septembermånad.
Den 1 september fick Älvkarleby i Uppland 101 millimeter regn – dubbelt så mycket som vad som normalt faller där under hela månaden.
Dessutom snöade det. Den 20 september – elva dagar efter det att Älvsbyn uppmätt Norrlands tangerat högsta kända septembertemperatur med 26,4 grader – vaknade Kiruna till det största snödjupet för september i hela Sverige sedan 2003. 38 centimeter snö hade fallit, men försvann relativt snabbt.
– Det var en tillfällig svängning på några dygn, när det var väldigt stor skillnad mellan norr och söder, säger Anders Wettergren.
Så efter en september som svängde mellan olika rekordväder, vad kan vi vänta oss av oktober?
– Vi ligger lite i överkant redan från början, men det behöver inte betyda något för oktober över huvud taget. Den kan mycket väl bli helt normal.