Hård vind och snö – SMHI utökar varning

Uppland och Gotland får räkna med fortsatta snöbyar under helgen, med upp till en decimeter nysnö. SMHI förlänger sina snövarningar och varnar också för friska vindar.

Kraftiga snöbyar drar in över Uppland och Gotland. Arkivbild.

Kraftiga snöbyar drar in över Uppland och Gotland. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Väder2023-11-25 08:12

– Kall luft har dragit in över landet och dessutom är det ganska blåsigt över havet, så i kombination blir det stråk av snöbyar som drar in över Gotland och Uppland, säger meteorolog Linnea Rehn Wittskog vid SMHI.

SMHI har utfärdat en rad gula varningar för kuling till havs, från Bottenviken ned till södra Östersjön, samt för snöbyar som kan vara kraftiga i Uppsala och norra Stockholms län samt Gotland.

Snöbyarna fortsätter att mata på, och på lördagsförmiddagen förlängde SMHI den gula varningen för Uppsala och norra Stockholm till måndag morgon.

– Vinden blir lite beskedligare på söndagen, men det fortsätter att driva in. Varningen gällande Gotland löper ut i kväll (lördag), men det kan fortfarande komma snöbyar, framför allt över Fårö, säger Linnea Rehn Wittskog.

– I övrigt är det ganska beskedligt väder. Det är kall luft över hela landet, men det ser samtidigt ut att kunna bli sol på många håll. Det är i östra Svealand, de östra delarna av Norrland, Öland och Gotland som det är molnigt, fortsätter hon.

Trafikverket varnar för besvärligt väglag, med halka, snörök och/eller hårda vindar på Gotland. Vidare varnas för snödrev och snörök på bland annat E18 mellan Enköping och Bålsta samt på vägar kring Norrtälje och Gävle.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!