Havet stiger i söder – risk för översvämningar

SMHI varnar för omfattande översvämningar längs sydkusten från fredag kväll när vattenståndet stiger ytterligare. Kring Falsterbonäset kan det bli de högsta nivåerna sedan 1990-talet.

SMHI varnar för högt vattenstånd längs Skånes sydkust.

SMHI varnar för högt vattenstånd längs Skånes sydkust.

Foto: Johan Hallnäs

Väder2023-10-19 09:59

SMHI utfärdat en orange varning för höga vattenstånd längs sydkusten från fredag kväll med fortsättning under lördagsdygnet. Konsekvenserna kan bli omfattande översvämningar, som kan orsaka begränsad framkomlighet på vägar och järnvägar.

Hamnar och kustnära byggnader riskerar stora skador. SMHI varnar också för att vissa hamnar kanske inte kommer att kunna angöras och att förtöjda båtar och fartyg kan skadas. Det finns också risk för erosionsskador.

"Nära rekordnivåer"

På kuststräckan mellan Öresundsbron och Ystad kan nivåerna bli rekordhöga, enligt vakthavande oceanograf Sofie Schöld på SMHI.

– Särskilt högt blir det runt Skanör–Falsterbohalvön och så blir det lite lägre bort mot Ystad, säger hon.

Nivåerna kommer på den sträckan att ligga ungefär 130 till 160 centimeter över det normala, räknat i det som kallas RH2000. Rekordet sedan början av 1990-talet i Skanör är 154 centimeter.

– Det skulle kunna bli ett rekord, men det kan vi inte säga nu. Det får vi se lördag morgon helt enkelt, hur utfallet blir, men nära rekordnivåer är det i alla fall, säger Sofie Schöld.

Sedan en tid har västliga vindar pressat in mycket vatten i Östersjön, vilket lett till höga nivåer överlag, och det är ganska vanligt den här årstiden.

Vattnet pressas

– Nu har vinden över Östersjön vänt så att det har blåst en nordostlig vind. Det som har hänt då är att vattnet från Bottenhavet har pressats neråt i Östersjön.

Framåt fredag–lördag kommer vinden att öka i styrka och det kommer att bli en mer direkt pålandsvind. Då stiger vattenstånden ytterligare, allra mest i söder.

– Det pressas ner i de södra delarna av Östersjön och där stoppas det upp lite genom Öresund och bälten. Det stiger ytterligare av den anledningen, för det är inte lika lätt för vattnet att forsa ut igen, säger Sofie Schöld.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!