Högtryck räddar midsommarvädret

Prognosen har varit osäker tidigare. Men nu ser det ut att bli sol på midsommarafton – i nästan hela landet. –Partytältet som många kanske funderat på om det regnar behövs nog mest för att skydda från solen, säger Erik Höjgård-Olsen på SMHI.

Det väntar soligt midsommarfirande i större delen av landet enligt SMHI. Bild från Sifferbo i Gagnef, där firandet traditionsenligt tjuvstartade redan i söndags.

Det väntar soligt midsommarfirande i större delen av landet enligt SMHI. Bild från Sifferbo i Gagnef, där firandet traditionsenligt tjuvstartade redan i söndags.

Foto: Ulf Palm/TT

Väder2024-06-20 12:25

Det är den klassiska midsommarfrågan.

Blir det sillunch ute? Eller måste hela sällskapet vara berett på att plötsligt springa in för att himlen öppnar sig?

Efter en något osäker prognos tidigare i veckan vågar SMHI nu utlova solsken för stora delar av landet och temperaturer uppemot 25 grader på sina håll.

– Under natten har en högtrycksrygg vuxit in över stora delar av landet. Den ger soligt väder under torsdagen – och på midsommarafton, säger meteorologen Erik Höjgård-Olsen.

– Vi har gått och väntat på den här högtrycksryggen och det har varit osäker på hur långt upp i landet den skulle nå. Men nu är den här.

Soligt väder

Högtrycket ser åtminstone inledningsvis på midsommarafton ut att ge soligt väder i södra halvan av Sverige och i Norrlands kustlandskap.

I Norrlands inland och fjälltrakterna börjar dagen dock rätt molnigt enligt SMHI:s prognos. Längs kusten från Luleå och norrut kan det sedan också bli fråga om några eftermiddagsskurar.

– Men under dagen håller det soliga vädret i sig i södra halvan av landet. I Svealand, framför allt de de östra landskapen, och Dalarna bildas det en del stackmoln. De kan väl växa till sig lite, men det ser inte ut släppa ifrån sig någon nederbörd.

– I Värmland och söderut över Götaland ser midsommarafton ut att hålla sig solig fram till kvällen.

Litet bakslag

För den som gillar värme och sol ser prognosen dessutom riktigt lovande ut även för nästa vecka då en ny högtrycksrygg anländer med temperaturer runt 25 grader.

Men.

Det kommer ett litet bakslag emellan.

Ett lågtryck som är på väg norrut från kontinenten gör att prognosen för midsommardagen innehåller regn på många håll.

– Hela Götaland och Svealand får räkna med passerande regn och inbäddat kan det kanske förekomma lite kraftigare nederbörd, säger Erik Höjgård-Olsen.

– Men det blir ju ganska tillfälligt, för redan på söndag rör sig regnet bort igen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!