Hus riskerar flyta ut i Svartån

Stadshuset står i riskzonen i centrala Västerås när Svartån hotar att svämma över till följd av de höga flödena. På andra ställen längs ån riskerar hus att dras med i vattenmassorna.

Efter det kraftiga regnandet är vattenståndet och flödena i Svartån i centrala Västerås extremt höga. Barriärer har byggts upp.

Efter det kraftiga regnandet är vattenståndet och flödena i Svartån i centrala Västerås extremt höga. Barriärer har byggts upp.

Foto: Boel Holm/TT

Väder2023-09-02 13:11

– Vi har inte sett så här mycket vatten i Svartån på 36 år, sade Johan Ahlström, riskingenjör i Västerås stad, tidigare på lördagen.

Under dagen har man satt upp barriärer vid stadshuset för att skydda det från Svartån om den skulle svämma över. Vid 17-tiden säger Ahlström att läget ser ljusare ut – vattennivån har under de senaste timmarna sjunkit några centimeter.

Men även andra platser längs ån befinner sig i riskzon, enligt Ahlström.

Ett sextiotal fritidshus i Biskopsängen stod redan tidigare under lördagen under vatten – och de riskerar att dras ut i Svartån.

– Det är så att när vattnet förhoppningsvis sjunker undan, ökar risken för att de dras med, säger Ahlström.

Om det sker kan det leda till att husen fördämmer broar, vilket kan bidra till nya översvämningsområden.

"Vatten upp till trappan"

De höga flödena har också ställt till med stora skador i Sala.

– Det är översvämningar överallt. Det rinner vatten över vägar. Vägar är bortspolade.

Det sade lantbrukaren Håkan Johansson till TT tidigare under lördagen. Han är styrelseledamot i LRF Mälardalen med beredskap och omsorgsfrågor som ansvarsområden. Han var ute för att skaffa sig en lägesbild av förödelsen som de höga flödena fört med sig.

– Jag håller på att skanna av om det finns några djur hos våra kollegor som skulle behöva evakueras som är ute på bete och inte "kommer iland".

– Jag åkte precis genom ett litet samhälle här och samtliga försökte rädda sina hus. Det är vatten upp till trappan, fortsatte han.

Nästan till knäna

Det samhälle han syftar på är Varmsätra. Där bor bland andra Jennifer Cekinmez och hennes familj. De har ingen källare, utan hos dem har vattnet tagit sig in i garage och förråd.

Deras hus är helt omgivet av vatten.

– Det var nästan till knäna, säger Cekinmez.

Johan Andersson, som också bor i Varmsätra, beskriver situationen för hans röda hus som kaotisk. Hela hans trädgård är under vatten och det är inte många centimeter kvar tills vattnet rinner upp på husgolvet, enligt Andersson. Varken Cekinmez eller Andersson var förberedda på översvämningar som dessa.

– Nu har vi sjötomt, så det är att passa på att sälja, säger han.

Finns inte kapacitet

Sala meddelade tidigare att det råder översvämning i hela kommunens vatten- och avloppssystem.

Det finns uppgifter om 100 millimeter regn på ett dygn, enligt Håkan Johansson. SMHI har utfärdat varningar för höga flöden i Västmanland och Norra Uppland fram till tisdag.

TT: Är Sala kommun bra förberedd på det här?

– Jag hoppas det. Vi är varken bättre eller sämre än någon annan. När det kommer sådana här mängder finns det inte kapacitet, säger Håkan Johansson.

Vattennivån i Svartån i Västerås har inte varit så här hög på flera årtionden.
Vattennivån i Svartån i Västerås har inte varit så här hög på flera årtionden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!