Det är mulet, fuktigt och inte särskilt kallt. December månad har hittills präglats av grått väder – och det ser inte ut att lätta i första taget.
Egentligen är det inte ovanligt med en vecka utan någon soltid i december, men Marie Staerk, meteorolog på SMHI konstaterar ändå att det är väldigt få soltimmar så här långt.
Väder från Ryssland
Umeå går i täten bland de lyckliga orter som åtminstone fått skymta solen – hittills fyra soltimmar under december, fram till den åttonde. Mest i Sverige. Men i Norrköping, Visby, Tarfala, Storlien, Karlstad, Nordkoster och Stockholm har inte solen synts till alls – mätstationerna har i alla fall inte kunnat registrera över 120 watt solljus per kvadratmeter, vilket är mätvärdet.
Orsaken är ett högtryck över Ryssland som bildat en så kallad inversion, ett speciellt väderläge då varm luft inte kan stiga i höjdled som den brukar.
– Normalt sett sjunker temperaturen med höjden när vi når upp i atmosfären. Men när vi har en inversion så sjunker temperaturen först men ökar sedan. I det skiktet får man ett lock, säger Marie Staerk.
"Vågar inte lita på"
Locket gör att fukt och dis stannar kvar, och eftersom solen inte står så högt på himlen under december så kan den inte bränna bort molnen.
– Högtryck vintertid innebär ofta att det är molnigt och grått, medan sommartid blir det väldigt soligt, säger Marie Staerk.
Ett annat välkänt problem som inversioner kan föra med sig är smog i större städer. Avgaser och föroreningar kan bli kvar vid marknivå.
Ett normalt år, sett utifrån mätningar 1961–1990, får Stockholm under december i snitt 33 soltimmar, Göteborg 40, Lund 32 och Umeå 21. Det är väldigt långt kvar till de siffrorna, konstaterar Marie Staerk. Ingen ljusning syns heller framöver.
– Det är faktiskt ganska dåligt med solchanser. De få luckor jag har sett i prognosen vågar jag inte lita på.