Ispropp hotar orten – "extraordinär händelse"

Översvämningar har drabbat Kangos i Norrbotten sedan en massiv ispropp fått vattennivån i Lainioälven att stiga kraftigt. Elförsörjningen är hotad och boende uppmanas att inte dricka kranvattnet.
–Det är väldigt, väldigt ovanligt, säger Juha Pasma vid räddningstjänsten om jätteproppen.

Orten Kangos har drabbats av den höga vattennivån i Lainioälven.

Orten Kangos har drabbats av den höga vattennivån i Lainioälven.

Foto: Lisa Stridsman/Pajala kommun

Väder2021-12-18 09:14

Den gigantiska isproppen, som är över fyra kilometer lång, gör att vattennivån har stigit snabbt. Under torsdagen och natten mot fredagen steg vattnet med cirka 70 centimeter vid Kangos.

Trots att nivån det senaste dygnet bara stigit några centimeter är situationen inte under kontroll. Enligt SMHI kan vattnet fortsätta att stiga i tio dagar till.

Pågått hela veckan

Problemen i området har pågått under hela veckan, enligt Juha Pasma, ställföreträdande räddningschef vid räddningstjänsten i Pajala kommun.

– Huvudvägen genom Kangos fick grävas av för att lätta på trycket och leda om vattnet för att skona intilliggande hus, säger han.

Skolelever – som vanligtvis har strax över en mil till skolan – fick på grund av översvämningen ta en rejäl omväg via Pajala, vilket för vissa inneburit en extra resa på 15 mil. Även hemtjänsten har tvingats ta långa omvägar för att nå brukarna.

Boende rekommenderas att koka kranvattnet och uppmanas också att minska vattenanvändningen för att inte belasta avloppen.

"Väldigt ovanligt"

Vattennivån har inte stigit det senaste dygnet, vilket är positivt.

– Det är stabilt just nu, säger Juha Pasma på lördagseftermiddagen.

– Det har börjat frysa på. Det bästa är om det blir kallt nu, det är plusgraderna som är problemet.

TT: Hur vanligt är det med en ispropp av den här storleken?

– Det är väldigt, väldigt ovanligt. Jag har aldrig varit med om det.

TT: Går den att spränga bort?

– Den är så många kilometer lång. Var ska man börja? Om vi spränger så förvärrar vi kanske längre nedåt och någon annan får bekymmer i stället.

Vattenverket och reningsverket är i gång men det finns en del nätstationer som ligger i farozonen. Enligt Natalie Sial, presschef på Vattenfall, byggs det vallar för att säkra elförsörjningen kring de nätstationer som kan komma att påverkas i området.

En ny fåra håller också på att grävas för att lätta på trycket ytterligare.

"Extraordinär händelse"

Den propp som bildats har gjort att vattnet inte går under isen som det brukar, enligt Emil Söderström, vakthavande hydrolog vid SMHI.

– Isflaken bygger på och bygger på så att vattnet måste gå över isen eller söka sig andra vägar. Isen stoppar vattnets naturliga väg.

TT: Hur ovanligt är det?

– Det är ganska ovanligt att det blir så här i december när det var så kallt som det var.

Ofta bildas isproppar under vårfloden eftersom den lyfter upp isen så att den knäcks, förklarar han. De kan också komma av att vattnet blir så kallt att det bildar iskristaller.

– Men det här beror på andra orsaker. I Kangos släppte isen när det var kallt och vid ett sjunkande vattenflöde. Det är en ganska extraordinär händelse.

Väg mellan Åre och Duved avstängd

Isproppar i Ullån ställer även till det utanför Åre. Jämtlands räddningstjänstförbund larmades ut efter klockan tio på lördagen, rapporterar Östersunds-Posten.

– Vi är på plats och det finns grävare som försöker att ta bort propparna, säger Henrik Jönsson, inre befäl, till TT.

Den gamla vägen mellan Åre och Duved stängdes under arbetet av för trafik.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!