"Jag vill aldrig bo på nedre botten igen"

När vattnet i det översvämmade Gävle sakta rinner av sjunker verkligheten in. För de som fått sina lägenheter översvämmade är framtiden osäker.
–Jag vill aldrig bo på nedre botten i Gävle igen. Det finns ingen garanti att det här inte upprepas igen nästa år, säger 46-årige Jimmy Andersson.

Jimmy Andersson vars lägenhet är översvämmad i bostadsområdet Hemsta i Gävle.

Jimmy Andersson vars lägenhet är översvämmad i bostadsområdet Hemsta i Gävle.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Väder2021-08-19 17:03

Många av de drabbade i Hemsta, ett av de bostadsområden där vattnet stod som högst, var under onsdagen vid gott mod trots att de hade vatten upp till knäna. Situationen beskrevs som overklig.

På torsdagen hade regnet stannat av, men stämningen hade surnat. Någon på gatan försöker förgäves få i liv sin halvt dränkta bil, någon annan är uppgiven över att "allt är förstört".

– Man är både ledsen och frustrerad. Man var inte förberedd. Jag är född och uppvuxen i Gävle, har bott här i snart 47 år och har aldrig varit med om liknande, säger Jimmy Andersson.

"Nästan frysskador"

Han och familjen bor på markplan i Hemsta. Vattnet nådde någon decimeter upp i hans lägenhet och mycket, allt från sparade hårddiskar till en nyköpt sammetssoffa, är skadat eller förstört. Även golvet, förstås.

Nu är han tillbaka för att få med sig en del av det som lämnades kvar i tisdags.

– Det har varit ganska kaotiskt. Jag har burit grejer tillsammans med familjen så jag har träningsvärk. Jag gick i vatten i över sex timmar utan rätt kläder så jag hade nästan frysskador på fötterna, säger han.

Klart är att det inte går att bo i lägenheten på ett bra tag.

– Samtliga möbler och väggar har sugit upp vatten, så skadorna är ganska stora. Det luktar hemskt illa, utevatten och avloppsvatten har letat sig in i lägenheten.

Besviken på värden

Han är besviken över att hans fastighetsvärd, det kommunala bolaget Gavlegårdarna, inte erbjudit de drabbade nya boenden trots att det enligt honom står lägenheter står tomma.

– Jag kan tycka att vi som är drabbade borde få förtur till de lediga lägenheterna som finns, för vi har ingenstans att bo. Besiktningsmannen från räddningstjänsten sa att det kan ta månader bara att torka och riva upp det här, säger han.

Han och familjen bor på hotell, betalat av försäkringsbolaget, fram till på måndag. Sedan vet han inte vad som händer.

TT: Det har varit många översvämningar i Europa den här sommaren. Finns det någon oro att det här kan hända igen med tanke på klimatet?

– Jag tror definitivt det kommer hända igen och jag vägrar bo på nedre botten, jag har ställt mig i kö för att flytta. Och med den här dåliga beredskapen... det är bedrövligt illa, säger han.

"Bara ett förråd"

Längre ner på gatan står Marie-Louise Hartmann Fa, 58, och inspekterar skador på saker hon förvarat i ett översvämmat förråd nere på gården.

– Det här är bara ett förråd, om jag uttrycker mig så, det har blivit lite skador men inte så mycket jag bryr mig om.

Till skillnad från sina evakuerade grannar på bottenvåningen har hennes lägenhet klarat sig. Hon beskriver det hela som fascinerande och tragiskt på samma gång.

– Man pratar mer än normalt med grannarna. Det brukar bli så när det är sådana kaosgrejer. Man vill veta hur det går för alla, säger hon.

TT har utan framgång sökt Gavlegårdarna för kommentar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!