Kraftigt regn drar in över fjällen

Stora regnmängder har fallit i Dalarna och nu riskerar fjällvandrarna en rejäl dusch när ovädret drar norrut. SMHI varnar åter för kraftigt regn under lördagen.

Enligt SMHI kan det falla uppåt 90 millimeter regn i norra fjällkedjan under lördagen. Arkivbild.

Enligt SMHI kan det falla uppåt 90 millimeter regn i norra fjällkedjan under lördagen. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

väder2022-08-20 08:00

SMHI gick under fredagen ut med en gul varning för skyfall över ett större område i Västsverige. När regnet och åskan rört sig uppåt under natten verkar det som att det snarare rört sig om större regnmängder som fallit lokalt.

– Så här tidigt på morgonen har vi bara preliminära värden, men vad jag kan se föll det störst mängder regn i södra dalarna, omkring 24 millimeter, och rent tekniskt är skyfall när det 35 millimeter på tre timmar. Det var det ju ingenstans det nådde upp till det, berättar Erik Höjgård-Olsen, meteorolog på SMHI.

Under lördagen ligger två gula varningar, den lägsta nivån av de tre vädervarningarna, för skyfall över nordligaste Jämtland, sydvästra Lappland och mellersta Lapplandsfjällen samt östra Dalarna och över inre och östra delen av södra Norrland.

– Det verkar, enligt prognosen, som att det ska falla uppåt 90 millimeter i norra fjällkedjan och det är ganska markanta mängder men som det ser ut drabbas inga större samhällen. Kanske är det någorlunda fjällnära Arjeplog som kan ligga i riskområdet. Annars är det hel del fjällvandrare som lär få sig en ordentlig dusch, tänker jag.

20 millimeter inte ovanligt

Som mest kan det alltså komma uppåt 90 millimeter regn och det motsvarar ungefär vad som brukar falla under hela augusti månad.

– Det är inte ovanligt att det faller runt 20 millimeter regn under sommaren, absolut inte. Att det faller uppåt 90 millimeter i Sverige händer säkert årligen, men det kommer verkligen kännas av.

Lugnare på söndag

Under söndagen väntas lugnare väder. Det kan ligga kvar regn över Norrland men i nuläget är det osannolikt att de mängder som väntas når upp till någon varningsnivå.

– Regnet som nu genererat varning i fjällen skjuts norrut och kommer under lördagskvällen i princip bara ligga över nordöstra Norrland där vi fortfarande känner av regnområdet, men jag ser inga tydliga varningstendenser. Och i morgon kan det falla omkring fem till tio millimeter, så små regnmängder och en del uppehåll.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!