Lavinexpert: Håll dig till pistade backar

Risken för laviner är betydande i delar av fjällvärlden. En snöfattig start på vintern gör att flak med kompakt snö kan få fart när vinden friskar i. –Håll dig till pistade områden eller flacka sluttningar, lyder lavinexpertens bästa råd.

Risken för laviner är betydande i flera fjällområden.

Risken för laviner är betydande i flera fjällområden.

Foto: Erik Nylander/TT

Väder2023-01-05 19:11

Lagom till trettonhelgen varnar Naturvårdsverket för betydande lavinrisk i Södra Lapplandsfjällen och västra Vindelfjällen. I övriga fjällområden bedöms risken som liten just nu.

– Men det är extra svårt i år att bedöma lokalt var risken för laviner är stor, säger Mattias Tarestad, lavinexpert på Naturvårdsverket.

Bakgrunden är att vintern startade med mycket lite snö. Det svaga lagret i botten har ännu inte tryckts till av tyngre snö. Och när den snö som nu faller packas ihop i vinden kan snöflaken lättare komma på glid.

Osynlig fara

– Den gör det inte i varje sluttning eller backe, men det är svårt att läsa av var faran finns, säger Mattias Tarestad.

Hans första råd till både fjällvana och tillfälliga vinterturister är därför att hålla sig till pistade backar eller flack terräng när de befinner sig i riskområdena. I backar där lutningen är mindre än 25 eller kanske 30 grader startar inga laviner.

– Det kan ju vara tråkigt att inte åka i offpist i branta backar, men den här faran är osynlig för ögat. Det kan vara offpiståkaren som startar en lavin. Och även små laviner kan göra stor skada när snötäcket är tunt.

Anlita en fjällguide

Mattias Tarestad påminner också om att grunden för en säker fjällvistelse är att vara medveten om riskerna:

– Anlita en lokal guide om du vill komma ut på fjället och inte har tillräckliga kunskaper själv.

Ett sätt att lära sig mer är att gå en lavinutbildning. Där finns kunskapen om hur en säker tur kan planeras och hur terrängen ska läsas.

– Håll dig också informerad innan du ger dig ut. Läs vår lavinprognos och följ väderprognoserna. Du kan behöva anpassa dina aktiviteter efter förhållandena. Och var alltid beredd att ändra dina planer.

Ha alltid sällskap

Mattias Tarestad rekommenderar den som ska ge sig ut i fjällvärlden att inte vara ensam.

– Du måste alltid ha sällskap. Vänner och familj som du litar på. Och ta med utrustning som extra kläder, en termos till och navigationshjälpmedel.

Naturvårdsverkets experter publicerar under vintern prognoser för fjällområdena på myndighetens hemsida. Risken för laviner anges på en skala från ingen risk alls till extrem lavinfara då det gäller att inte ge sig ut i terrängen. De uppdateras varje dag.

– Men laviner är ju inte den enda risken när man ger sig ut på fjället. Var ödmjuk och lyssna alltid på naturen innan du ger dig ut, säger Mattias Tarestad.

Norska Röda Korset söker igenom terrängen efter en lavin. Arkivbild.
Norska Röda Korset söker igenom terrängen efter en lavin. Arkivbild.
Fakta: Lavinskalan

5 – Extrem lavinfara. Undvik all lavinterräng.

4 – Stor lavinfara. Mycket farliga förhållanden. All vistelse i lavinterräng avrådes.

3 – Betydande lavinfara. Farliga förhållanden. Bedöm snötäcket och terrängen noggrant. Var mycket försiktig när du väljer var och hur du åker.

2 – Måttlig lavinfara. Farliga förhållanden i delar av terrängen. Bedöm snötäcket och terrängen noggrant, identifiera och undvik de farliga platserna.

1 – Liten lavinfara. Förhållandena är säkra i allmänhet. Var uppmärksam på att snön kan vara instabil på enstaka platser i terrängen.

Källa: Lavinprognoser.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!