Lavinfara efter snöfall: "Ta det försiktigt"

Senast i söndags larmades räddningstjänsten om att en lavin hade utlösts i Åre. Ingen skadades, men lavinexperter varnar offpiståkare. –Var försiktig i all brant terräng, säger Per-Olov Wikberg vid Naturvårdsverkets fjällsäkerhetsråd.

– Just nu bör man inte åka i terräng som har samlat mycket snö och som är tillräcklig brant för att laviner ska uppstå, säger lavinexpert Per-Olov Wikberg. Arkivbild.

– Just nu bör man inte åka i terräng som har samlat mycket snö och som är tillräcklig brant för att laviner ska uppstå, säger lavinexpert Per-Olov Wikberg. Arkivbild.

Foto: Mats Lennartson / TT

Väder2023-11-06 19:45

Laviner kan uppträda så fort vintern kommer och under de senaste fem dagarna har det snöat mycket i södra fjällområdet, men inte lika mycket längst upp i norr, enligt Wikberg.

Han konstaterar att lavinfaran förmodligen är högre i det södra fjällområdet, utifrån informationen kring de senaste lavinerna.

– Det är uppenbarligen så att där det har snöat mycket i kombination med vind de senaste veckorna är det lätt att utlösa laviner. Det är det man har sett i Åre men laviner har även förekommit på andra fjäll.

Wikberg säger att lavinerna inte har blivit så stora, men tillräckligt för att begrava en människa.

– Just nu bör man inte åka i terräng som har samlat mycket snö och som är tillräcklig brant för att laviner ska uppstå, alltså brantare sluttningar än 25 grader.

Inga skidanläggningar där det finns risk för laviner har dock öppnat.

Oskar Brodén, områdesansvarig för södra Jämtlands lavinprognosområde, säger att det är omkring tio år sedan man såg en så tidig start på vintern. Även han uppmanar dem som vill ut i terrängen till försiktighet.

– Ta det försiktigt i början och undvik lavinterrängen till att börja med. Det finns mycket fin och mjuk snö i flackare terräng där man kan åka. Just nu är det absolut möjligt att utlösa laviner på fjällen, säger Brodén.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om