Många olyckor och avåkningar i snökaoset

Många olyckor och problem i väg-, tåg- och flygtrafiken. Vintern ställer till det rejält längs ostkusten, från Norrland och ner till Stockholm. På sina håll väntas upp till 30 centimeter snö, varnar SMHI.

Vintern slog till med full kraft i Stockholm. Cyklist på Strömbron.

Vintern slog till med full kraft i Stockholm. Cyklist på Strömbron.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Väder2023-11-28 09:37

– Längs Norrlandskusten har det varit extremt besvärligt med snöfall i kombination med kraftiga vindar, vi hinner inte få bort snön när vi plogar, säger Beisi Sundin på Trafikverket.

Halka och dålig sikt på grund av snörök har orsakat en mängd olyckor och avåkningar. Flera större fordon som lastbilar och bussar har också glidit av vägen eller fått stopp i halkan.

– Det har varit stopp till och från och många små olyckor, men inga större, allvarliga olyckor. Det har varit problem med framkomligheten främst i Stockholm där det är mest trafik, säger Beisi Sundin.

Snökaos i Stockholm

Trafikverket har haft svårt att hinna med att ploga i den täta Stockholmstrafiken vid rusningstid.

– När trafiken minskar kan vi ploga effektivare, säger Sundin.

Hon ger bilister som måste ut i snöovädret följande tips:

– Håll er till de större vägarna som plogas oftare än de mindre, och sök information om stopp på vägen – det kanske finns alternativ.

Även tågtrafiken är påverkad av snön i form av växlar som snöar igen med förseningar och inställda avgångar som följd, bland annat mellan Stockholm–Uppsala och Gävle–Uppsala.

Turistbuss i diket

I Edebo norr om Norrtälje välte Eckerölinjens buss med cirka 35 personer ombord ner i diket. Inga personskador har rapporterats, skriver Norrtelje Tidning.

På E18 vid Brottby uppstod kökaos då en lastbil blockerade vägen. Folk började lämna stillastående bussar och gå till fots på motorvägen, enligt tidningen.

Räddningstjänsten i Uppsala län varnar för att det är mycket halt på E4 och E18 och människor uppmanas stanna hemma, skriver Upsala Nya Tidning. Redan före lunch hade över 50 bärgningslarm kommit in.

Såväl busstrafiken i Uppsala som i Stockholm har påverkats av snövädret.

Flyg fick vända

Flera flyg från Arlanda till exempelvis till Umeå har försenats på grund av snöovädret, uppger Västerbottens-Kuriren. Ett plan som skulle ha landat i Umeå vid lunchtid tvingades vända tillbaka mot Bromma.

Ambulanshelikoptern som är stationerad i Lycksele har inte kunnat flyga på grund av snöovädret, rapporterar P4 Västerbotten.

Holmöledsfärjan vid Norrfjärden har ställts in på grund av hårt väder.

Det har inträffat flera trafikolyckor i norr, bland annat krockade två lastbilar på E4 söder om Umeå, vilket ledde till att en trailer lastad med flis välte. E12 i höjd med Tvärålund i Vindeln var på kvällen avstängd för bärgning av en lastbil.

Det kraftiga snöfallet och den hårda vinden fortsätter längs kusten i Västerbotten. Även i Uppsala och Stockholms län väntas snöfallet fortsätta en bit in under onsdagen.

I Västerbottens kustland är en orange varning utfärdad till och med onsdag morgon. Under torsdagen närmar sig ett nytt snöfallsområde österifrån.

Bilkö på E4 norrgående i höjd med Hallunda på grund av trafikolycka vid Vårby backe.
Bilkö på E4 norrgående i höjd med Hallunda på grund av trafikolycka vid Vårby backe.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!