Mängder med regn blir till droppar i veckan

Kraftigt regn orsakade översvämningar i källare och spolade bort asfalt från vägen. De värsta skurarna har passerat, men molnen kommer inte att skingras, enligt SMHI:s meteorolog Linus Karlsson.

I Norrland finns det goda chanser för sol i helgen medan resten av landet får det molnigare. Arkivbild.

I Norrland finns det goda chanser för sol i helgen medan resten av landet får det molnigare. Arkivbild.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Väder2022-07-23 12:59

De skyfall som SMHI varnat för under fredagen drabbade Värmland och södra Dalarna värst. I Arvika föll 72,8 millimeter regn under 24 timmar och i Sågen som ligger i södra Dalarna föll 111,1 millimeter.

– Det är mycket regn och det kan det kan det bli under sommarmånaderna. Därför utfärdade vi en varning, säger Linus Karlsson.

Uppehåll väntar

Källare svämmade över i de båda länen och vägar fick stängas av.

På väg 241 mellan Sunne och Munkfors spolades delar av asfalten bort och det är oklart när vägen kan öppna för trafik igen, rapporterar SVT Värmland.

– För räddningstjänstens del innebär det att vi inte kan ta oss fram den här vägen inom vårt verkningsområde, utan måste ta hjälp av grannkommunen, säger Mats Moberg, ställföreträdande räddningschef för räddningstjänsten i Sunne.

Under lördagen har det värsta ovädret passerat men molnen kommer att hänga kvar under nästa vecka. Temperaturerna kommer att variera mellan 15 och 21 grader i landet. Lokalt kan det dock bli upp till 25 grader varmt.

– Mer uppehållsbetonat väder är att vänta. Det kan bli någon skur men inte samma mängder som vi såg under fredagen, säger Linus Karlsson.

Risk för skogsbrand

Samtidigt råder risk för skogsbrand på Gotland, i större delen av Götaland, i delar av ostligaste Svealand samt i delar av norra Norrbotten på lördagskvällen, enligt SMHI.

Det var framför allt i Götaland och Svealand som molnen låg kvar under lördagen, det finns dock chanser till sol under söndagen.

I Norrland är solchanserna betydligt större.

– Det blir en ostadig inledning på veckan som kommer. Lågtryck rör sig in västerifrån vilket ökar risken för regn. Åskoväder kan inte heller uteslutas.

Rättad: Tidigare förekom en felaktig siffra gällande mängden regn i Sågen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!