Mars blev en "ovanligt solig och nederbördsfattig" månad, står det i SMHI:s rapport. Andra halva av april bjöd inte heller på särskilt mycket regn och och detsamma gäller för början av maj.
– Det har varit torrt under en längre period nu och det verkar inte komma något regn inom den närmaste tiden heller, säger Westin.
Den här typen av klimat verkar vara något vi kommer få vänja oss med framöver, säger Therese Fogman, meteorolog på SMHI.
– Det har varit såhär de senaste åren egentligen, att det fyller på för dåligt med nederbörd under hösten och sedan får vi leva med det under våren och sommaren.
Dåliga skördar
Vårvädret har på sina håll oroat lantbrukare. Skördarna riskerar att bli dåliga, säger Westin, som pratat med lantbrukare i bland annat Västergötland och Östergötland.
– De börjar se vissa likheter med 2018 och de är oroliga på grund av avsaknaden av regn. Vi har inte riktigt samma väderläge som då, men vi saknar regnet, säger hon och fortsätter:
– Det är bekymmersamt, om torkan fortsätter kommer det att bli väldigt dåliga skördar.
Våren kom också sent i år, vilket gör att grödorna inte riktigt kommit i gång ännu. Torkan kan även skapa problem för lantbrukare som använder konstgödsel då det blandas ut med vatten innan användning.
– Att vi får dåliga skördar kommer också slå mot konsumenterna sen, säger Westin.
Brandrisk och låga grundvattennivåer
Enligt Sveriges geologiska undersökning, SGU, är nivåerna i de stora grundvattenmagasinen mycket under de normala i Södermanland och delar av Östergötland. I de små magasinen är nivåerna under de normala i stora delar av de mellersta och södra delarna av landet, med undantag för Skåne.
– Det hade behövt komma mycket mer regn för att det (grundvattnet) ska kunna fyllas på, säger Fogman.
Vi går dessutom in i en period där växtligheten börjar komma i gång vilket påverkar möjligheten att fylla på grundvattenmagasinen, fortsätter hon.
– Då suger ju växterna upp det vatten som kommer till stor del.
Att SMHI varnar för gräsbränder i stora delar av landet är inte ovanligt för den här tiden på året. Just nu ligger även varningar för skogsbrand ute i norra Götaland, Svealand och sydöstra Norrland. Skogsbrandrisken är mer komplex, säger Fogman.
– Den kan leva hela sommaren egentligen om det inte fylls på med regn.