Ny snösmocka på väg norrut

SMHI varnar för snöfall i stora delar av landet under fredagen. Och till helgen gäller en röd varning för höga vattenflöden när snön smälter.

Ett nytt lågtryck letar sig norrut över landet och drar med sig både regn och snö.

Ett nytt lågtryck letar sig norrut över landet och drar med sig både regn och snö.

Foto: Mats Andersson/ TT

Väder2023-11-02 07:27

Den senaste snösmockan, som på onsdagen orsakade en hel del trafikproblem främst i kustområdena i norra Gävleborg och Västernorrland, har dragit vidare från Västerbottens kustland bort mot Finland.

Men ett nytt lågtryck tar vid med både regn och snö som drar norrut över landet.

För fredagen har SMHI utfärdat både orangea och gula varningar för snöfall på flera håll i mellersta Sverige.

– Vi har nederbörd över Götaland som bakas ihop med det regn och snöfall som ligger över norra Svealand och södra Norrland och förstärks, säger Katarina Andersson, meteorolog på SMHI.

På Trafikverkets översiktskarta var på torsdagskvällen nästan samtliga vägar, norr om Hudiksvall, markerade med gult, det vill säga med risk för besvärligt väglag.

– Ute på de stora vägarna har vi saltbilar ute, men man bör köra med försiktighet, sade Katarina Wolffram vid Trafikverkets pressjour tidigare under torsdagen.

I centrala Örebro ledde ishalka till att ett 40-tal cyklister körde omkull på torsdagsmorgonen, varav minst tre skadade sig. Kommunen hade personal på plats vid Storbron vid Örebro slott för att hindra fler olyckor innan vägsträckan saltats, rapporterar Nerikes Allehanda.

Till helgen gäller röd varning för höga flöden på flera håll där det kommit stora snömängder de senaste dagarna.

– Den mildare luften kickar i gång en snösmältning, i kombination med att det kommer en hel del regn. Det ger höga flöden i bäckar och mindre åar, sade SMHI-meteorologen Max Schildt tidigare under torsdagen.

Fakta: Vädervarningar

Gul varning: Vädret kan få konsekvenser för samhället och innebära vissa risker för allmänheten. Störningar i en del samhällsfunktioner väntas.

Orange varning: Kan innebära allvarliga konsekvenser för samhället, fara för allmänheten och allvarliga skador på egendom och miljö. Störningar i samhällsfunktioner väntas.

Röd varning: Mycket allvarliga konsekvenser för samhället och stor fara för allmänheten. Omfattande störningar i samhällsfunktioner väntas.

Källa: SMHI

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!