Ovädret värre – träd faller och föremål flyger

Stormen Babet ökar i styrka. Tåg, bussar och flyg har ställts in och föremål flyger omkring.
–Över hela södra Skåne är det fallna träd, lösa föremål och delar på byggnader som lossnar, säger Mattias Sköld, vakthavande befäl på räddningstjänsten Syd.

Räddningstjänsten röjer undan ett flertal nerfallna träd som träffade en bil utanför Lund och blockerade vägen på fredagskvällen.

Räddningstjänsten röjer undan ett flertal nerfallna träd som träffade en bil utanför Lund och blockerade vägen på fredagskvällen.

Foto: Johan Nilsson/TT

Väder2023-10-20 15:27

– Det blåser väldigt mycket, ärendena kommer in regelbundet. Det är inga allvarligare händelser hittills – det är hanterbart och vi har extra bemanning, säger Sköld till TT vid 20.30-tiden.

Främst det mindre vägnätet är drabbat av nedfallna träd som räddningstjänsten rensar undan för att trafiken ska komma fram. Enstaka vägar är avspärrade.

Hittills har inga personskador rapporterats till räddningstjänsten. I Bjärred föll ett stort träd över en personbil med en familj i, men familjen klarade sig oskadd, rapporterar Sydsvenskan.

Vid Skånes sydkust är vattenståndet högt och oroliga fastighetsägare hör av sig till räddningstjänsten. En del mindre hamnar är översvämmade. Skanör-Falsterbo är den mest utsatta punkten, där har Vellinge kommun rustats med ett översvämningsskydd för att skydda Skanörs tätort.

Vattenståndet i Skanör var på kvällen 140 centimeter över det normala, enligt SMHI.

Kulmen vid midnatt

Det är det brittiska väderinstitutet som har döpt ovädret till Babet. Storbritannien har ett lågtryck över sig samtidigt som ett högtryck har parkerat över norra Sverige med kall luft. Det resulterar i kraftiga vindar över södra Sverige.

Från eftermiddagen har det blåst hårda vindbyar i södra Halland, Skåne, Blekinge och södra Öland. Från natten gäller detta även längs Vänerns och Vätterns västkuster.

På kvällen var vinden inöver land 15–20 sekundmeter i Skåne, och 20–25 över kusten vilket räknas som stormbyar. Vinden väntas öka ytterligare något under natten.

– Det kan vara vindbyar mellan 25 och 30 meter per sekund i sydligaste delen av Skåne, och även stormstyrkor i norra Skåne. Det väntas kulminera någon gång runt midnatt och sedan börja avta lite försiktigt, säger Katarina Andersson, meteorolog på SMHI, till TT på kvällen.

Regnområdet rör sig sedan norrut.

SMHI har även utfärdat en orange varning för högt vattenstånd i Östersjön längs den skånska sydkusten med risk för översvämningar som kan påverka både vägar och järnvägar. Hamnar och kustnära byggnader riskerar stora skador. Varningen ligger kvar till klockan 9 lördag morgon.

Inställda tåg och bussar

Sedan klockan 15 har tågtrafiken stängts av på flera sträckor i Skåne, och från klockan 18 ställdes flera regionala busslinjer in. Skånetrafiken uppmanar resenärer att undvika onödiga resor i kollektivtrafiken. Vissa sträckor i Småland påverkas också.

Stormen gör även att flygplatsen Kastrup i Köpenhamn ställt in 101 av 750 planerade avgångar eller ankomster. Dessutom räknar de med förseningar på 30–60 minuter.

– De flesta flygplan klarar mycket blåst men det kan bli problematiskt att få in och ut passagerare från flygplanen när det blåser mycket. Vi försöker att ställa flygplanen i lä under på och avstigning, säger Agnes Kreinøe, kommunikationsansvarig vid Kastrup.

Ingen färjetrafik

Färjor till och från Ystad samt Trelleborg mot Tyskland och Polen har ställts in. Scandlines meddelar att linjen Rødby–Puttgarden inte trafikeras under fredagen.

Vindkänsliga fordon rekommenderas att inte köra över Öresundsbron. Det finns också risk för att bron stängs, vilket sker om medelvinden uppgår till 25 meter per sekund.

I Danmark ligger stora områden under vatten och människor på mindre öar är isolerade sedan färjor ställts in, rapporterar Ritzau. I Storbritannien har tre människor omkommit i ovädret.

Fakta: Vädervarningar

Gul varning: Vädret kan få konsekvenser för samhället och innebära vissa risker för allmänheten. Störningar i en del samhällsfunktioner väntas.

Orange varning: Kan innebära allvarliga konsekvenser för samhället, fara för allmänheten och allvarliga skador på egendom och miljö. Störningar i samhällsfunktioner väntas.

Röd varning: Mycket allvarliga konsekvenser för samhället och stor fara för allmänheten. Omfattande störningar i samhällsfunktioner väntas.

Källa: SMHI

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!